Yvonne Bouma pleit voor meer beweging

Yvonne Bouma (53) kende een roerige jeugd. Ze was een nakomertje en groeide op met een vader die erg zwart wit dacht. Opgevoed werd ze vooral door haar oudste zus omdat haar feministische, maar tegelijkertijd labiele, moeder daartoe niet altijd in staat was. Bovendien waren haar ouders fulltime aan het werk: “Mijn hele leven heb ik gevoelsmatig tussen mijn ouders en broer en zussen in gestaan. Ik wilde alles samen houden. Het is een lastige strijd, nog steeds. Vaak kreeg ik te horen: Ja maar Yvonne, daar weet jij niets van want je was nog zo klein. Iedereen heeft zijn eigen herinneringen aan de belevingen van vroeger. Ik heb geleerd om niet meer alleen de antwoorden te geven die mensen willen horen. Dat is niet altijd comfortabel maar het blijft wel mijn familie. Ik heb ze heel graag in mijn leven.”

Ze kreeg een haat, liefde verhouding met haar vader: “Door sommigen werd hij als narcistisch bestempeld. Er was thuis geen sprake van veiligheid, rust, regelmaat en liefde. Hij creëerde heel veel angst. Ik wilde altijd weten waarom hij was zoals hij was maar dat kon hij zelf ook niet benoemen. Als hij nu had geleefd en nog gediagnostiseerd zou worden, zou hij zeker ADD en PDDNOS meekrijgen als stempel.” 

“Als kind wilde ik weten: waarom is hij zo?”


Ondanks de situatie thuis dus niet gemakkelijk was, wilde ze als kind begrijpen waarom haar ouders deden zoals ze deden: “Ik zag wel dat het bij ons thuis anders ging dan bij vriendjes en vriendinnetjes. Mijn vader groeide op in de oorlogstijd. Zijn ene broer kwam om en de andere is naar het buitenland vertrokken. Hij is door zijn ouders heel beschermd opgevoed. Uiteindelijk werd hij een selfmade man en zeer succesvol in zijn werk. Alleen, dat is hem helemaal naar de kop gestegen. Narcistisch vind ik een hard woord maar hij had zeker trekken. Als kind wilde ik weten: waar komt dit vandaan? Waarom is hij zo? Mijn moeder daarentegen raakte op haar 15e voor het eerst zwanger van mijn broer. Ze mochten van haar ouders eigenlijk niet met elkaar omgaan en omdat hij ook voor langere tijd weg zou zijn met de mariniers, moest er een reden komen om te trouwen. De schande van ongetrouwd zwanger zijn, konden haar ouders niet aan en dus stemden ze in.”


Uiteindelijk overleed haar vader vrij jong, op 65 jarige leeftijd: “Ik heb lang tegen mijn ouders en omgeving opgebokst. Pas toen ik in 2011 mijn tweede man Johan leerde kennen, lukte het stap voor stap om dit los te laten en aan de slag te gaan met mijn eigen mindset. Ho even Bouma zei hij dan, in dit huis hoef je niet zo negatief te doen!”


“Mijn droom was om een eigen dansschool te openen.”

Ze had het nodig om aan de slag te gaan met zichzelf. Yvonne heeft door de jaren heen van haar rugzakje een heuse backpack weten maken die lange tijd zwaar op haar schouders ruste: “Als ik als jong meisje had gezien hoe mooi ik was, was ik zeker gelukkiger geweest. Ik deed veel aan moderne dans en had flinke bovenbenen. Iedereen zei: Wat heeft dat kind een paar stevige poten. Maar als puber hoor je: Ik ben dik. Ik wil mensen meegeven dat je al heel jong mag opletten hoe je iets zegt tegen kinderen. Woorden zijn hard.” Ze werd aangenomen op het conservatorium in Den Haag. Een droom die uitkwam, en uiteindelijk alsnog in duigen viel: “Toen ik 18 was, kreeg ik een ernstig ongeluk waarbij mijn onderbeen helemaal verbrijzelde. Ik zat op de fiets en werd geschept door een auto. De droom was over. Vreselijk. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Er volgde twee jaar vol revalideren en nog steeds ervaar ik dagelijks de gevolgen. Mijn droom was om in de toekomst een eigen dansschool te openen en dat ging niet door. Zowel geestelijk als fysiek was het zwaar Bovendien leer je heel snel wie je echte vrienden zijn. Ineens was iedereen druk met van alles.”

“De vrouwen die ja-maren. Ik wil daar zó graag doorheen breken!”

Ze heeft veel te vertellen, veel levenslessen geleerd. Door schade en schande is Yvonne wijs geworden: “Ik wil een voorbeeld zijn voor mensen door mijn eigen reis te delen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik luisteren en vervolgens vrouwen verder helpen. Er zijn nog steeds heel veel mensen die niet begrepen worden, die niet binnen de hokjes passen. Ik wil de combinatie worden tussen Mel Robbins en Sonja Barend.”

Ze wil daarom een vrouwenplatform opzetten waarin alles samen komt: voeding, beweging en mindset. Een breed aanbod, vooral voor de volwassen vrouwen: “Er is heel veel voor de jonge, hippe meiden. Vergeten wordt dat er nog zo’n grote groep iets oudere dames is, die het tweede deel van hun leven ook graag fit door wil komen. Die om uiteenlopende redenen nu denken: Laat maar, het hoeft allemaal niet meer. Of ik heb deze ziekte, de vrouwen die ja-maren. Ik wil daar zó graag doorheen breken. Het is heel goed om daar wél mee bezig te zijn. Je hoeft geen bikini-fitness model te worden, maar je kan je wel goed voelen. Daar bereik je heel veel mee. En dan heb ik het niet alleen over sporten maar vooral in beweging zijn. Met je mind, voeding én je lijf.”


Yvonne staat voor beweging op alle vlakken in je leven: “Ik heb geprobeerd het dansen nog op te pakken. In mijn hoofd kon ik alle choreo’s nog dansen maar mijn lijf deed niet meer mee. Vind nog maar eens een nieuwe sport die je echt leuk vindt, als je je eerste sport liefde hebt losgelaten. Op verschillende vlakken moet je de beweging aan durven gaan. Je lijf is verandert, je hoort nergens meer bij. Zelf kreeg ik bewegingsangst doordat ik altijd ergens pijn had en niet meer zoveel durfde. Inmiddels ben ik wel weer begonnen met sporten Mijn huidige partner stimuleert dat enorm, wat een verademing is. Hij vind me mooi zoals ik ben maar gelooft óók dat ik veel meer kan dan ik zelf soms denk. Ik boekte resultaat en ging het leuk vinden. Ik merkte dat ik veel meer kon dan ik dacht en viel 50 kilo af. Ik word nu gesteund door mijn partner maar realiseer me inmiddels ook dat ik lange tijd helemaal niet gesteund wílde worden. Ik stond er niet voor open. Dat was een confronterend inzicht. Mijn waarheid was de enige waarheid.”

“Elke beslissing heeft impact.”

En zo blijft ze zichzelf ontwikkelen. Een kwestie uitproberen, connecten met de juiste mensen en streven naar persoonlijke groei: “Ik kreeg kinderen toen ik eind 20 was. Ik stapte na 27 jaar uit het huwelijk met mijn eerste man. Ik wisselde van banen, jojode met mijn gewicht… Het zoeken, écht iets vinden wat je leuk vindt, is iets wat mijn hele leven bij me is gebleven. Nog steeds. Ik merk dat ik heel veel dingen kan en leuk vind maar waar focus je op?”

Voorlopig komt de focus op het platform voor vrouwen, voornamelijk 50+, die in beweging willen komen: “Ik ben zo lang een pleaser geweest. Stond al in de keuken om drinken voor iemand te halen nog voor het gevraagd was. Nu is het tijd voor mijn dromen en hoop ik daarin een hele groep vrouwen op een positieve manier in mee te kunnen nemen. Elke beslissing heeft impact. Je hebt er zelf invloed op. Ik mag nu ervaren dat ik mooi ben zoals ik ben, ook zonder maatje 36. Ik wil nú de straat op kunnen gaan en me gelukkig voelen. Ik ben leuk genoeg en hoef me niet meer te bewijzen. Dat gun ik iedereen.”
Wil je jouw persoonlijke (business) verhaal ook door Lotte laten optekenen? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden.127 keer bekeken0 reacties