Met Yael de wereld ontdekken!

Bijgewerkt op: 14 mei 2020

Yael Water (32) groeide op in een klein dorpje op de Veluwe met haar Nederlandse moeder. Haar biologische vader, afkomstig van het eiland Rotuma (Fiji), was na haar geboorte niet meer in beeld: “Toen ik 16 was wilde ik hem zoeken via Spoorloos. Daar gaf men aan dat je eerst twee tot drie jaar zelf moet hebben gezocht naar je familie. Ik dacht: als ik nu begin ben ik 18 als ik mee kan doen aan het programma. Al snel vond ik een website voor mensen uit Rotuma, een online community. Ik heb een mail gestuurd met de informatie over wie ik zocht en dat werd op de website geplaatst. De dag daarna stond mijn hele inbox vol met berichten van familieleden.”


Fotografie door: Bart Lindenhovius


Zo kreeg ze er op haar 16e er ineens een hele familie bij, aan de andere kant van de wereld: “Ik was op dat moment gewoon op school en we hadden computerles. Je moet je voorstellen dat we nog geen smartphones hadden. Ik opende mijn mail op de computer en opeens zag ik al deze berichten. Onder andere van de vrouw van mijn vader. Ik ben samen met mijn beste vriendin de les uit gelopen en heb meteen mijn moeder gebeld. Met kerst ben ik samen met mijn moeder naar de andere kant van de wereld gevlogen om iedereen te ontmoeten. Het was geweldig maar ik was 16, impulsief en dacht niet heel erg vooraf over de impact na. De reis was erg intens en ik kon daar niet heel goed mee omgaan. Ik heb wel mijn oma nog kunnen zien, die zes maanden later is overleden.”

“Het was vrijheid, blijheid.”

Van jongs af aan verzette Yael zich tegen het ‘kleine’ Veluwse. Toen ze 19 was kon ze eindelijk op pad: “Ik wilde de wijde wereld intrekken. Na het vwo ben ik een jaar gaan werken en daarna naar Australië vertrokken, waar mijn biologische vader toen woonde. Dat was voor mij de mooiste tijd van mijn leven. Helemaal op mezelf rondreizen, echt geweldig. Ik heb zoveel mee mogen maken en veel mensen leren kennen. Het was vrijheid blijheid. Voor het eerst kwam ik op plekken waar de natuur zo overweldigend mooi is dat je je heel nietig en dankbaar voelt.”

Na 1,5 jaar in Australië te zijn geweest, wilde ze toch gaan studeren. Ze was klaar met de simpele baantjes die ze aannam gedurende het reizen: “Ik begon met Culturele Antropologie, wat interessant maar te vaag was voor mij. Ik wilde iets doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kon en ben Media & Entertainment Management gaan studeren. Ik liep stage in Hilversum bij verschillende tv-programma’s. Dat ging heel goed en was zo leuk dat ik bleef werken en mijn scriptie nooit heb geschreven. Uiteindelijk heb ik me uitgeschreven. Zonde van het collegegeld. Ik loop er niet mee te koop dat ik mijn studie niet heb afgemaakt en ben er absoluut niet trots op. Maar wanneer mensen er naar vragen, ben ik daar wel eerlijk in. Het belemmert me niet in mijn werk en dat is iets wat ik wel wil meegeven aan alle jongeren die hiermee worstelen.”Yael laat hiermee zien: Het kan wél. Ze is het levende bewijs dat, ook zonder diploma er echt kansen zijn: “Ik heb verschillende dingen gedaan, zowel productioneel als redactioneel. Onder andere voor programma’s als Heel Holland Bakt, Hollands Got Talent, Idols, 24 Kitchen en Boer Zoekt Vrouw. Er waren dagen dat ik 16 uur nonstop in de studio aan het werk was. Geweldig vond ik dat! Maar het was wel een onzeker bestaan. Je wordt aangenomen voor een programma en dat duurt zo’n 3 tot 6 maanden. Daarna moet je weer opzoek naar iets nieuws.”


En iets nieuws zocht ze; meer zekerheid in haar eerstvolgende baan. Ze kreeg een heel diverse baan bij een filmproducent in Leeuwarden, waar ook haar vriend woont: “Bij Farmhouse Film heb ik meegewerkt aan de internationale wijndocumentaire Wine Masters. Dat was echt tof. We werkten met een heel klein team. Ik mocht van alles doen: van het regelen van locaties en interviews voorbereiden tot meedenken over de shots. In 2016 hebben we vijf prominente wijnboeren in vijf verschillende Franse wijnregio’s een jaar lang gevolgd. Inmiddels ben ik dus ook een wijnliefhebber geworden.”

Yael lacht: “Daarna mocht ik meewerken aan een grote filmproductie van hem. Na succesfilms als Michiel de Ruijter en Verliefd op Ibiza werd deze film helaas een flop. Maar het was enorm leerzaam om van dichtbij mee te maken hoe zo’n film – waar miljoenen in omgaan - gemaakt wordt. Ik was verantwoordelijk voor de figuratie en voor je beeld, er hadden zich meer dan 12.000 figuranten aangemeld waarvan er een paar duizend mee konden doen.”

“Het idee dat ik een stukje vreugde en blijdschap de huiskamers in mag brengen, daar doe ik het voor.”

Na deze klus was het tijd voor iets anders. Yael nam ze de stap om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en aan de slag te gaan als copywriter: “Van jongs af aan hield ik van schrijven. Dat kreeg een meer serieuzere vorm toen ik begon te schrijven voor een lifestyle blog van een vriendin. Daar wilde ik meer mee doen. Mijn eerste klus als copywriter was bij Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden-Fryslân 2018. Dat was heel bijzonder en ik voelde dat ik daar echt op mijn plek zat. Copywriting heeft zich nu uitgebreid met projectmanagement, marketingcommunicatie en content creatie. Vooral het in beeld brengen van evenementen via stories op Instagram vind ik echt heel erg leuk. Mensen meenemen in een verhaal en in een beleving. Ik vind het fijn om mensen een positieve ervaring mee te geven.”


Het is nog maar het begin van een mooie toekomst. Yael ademt avontuur, ondernemen en vooral ontdekken: “Ik vind het geweldig om nieuwe dingen te ontdekken. Mijn vriend en ik zijn in januari een maand op reis geweest naar Guatemala en Belize. Ik kan dan al maanden van te voren zo blij worden van alles uitzoeken, de leuke plekjes waar we heen willen. Ik geniet daar heel erg van. Door mijn ontdekkingen te delen, kan ik iets moois teruggeven aan de wereld. Het idee dat ik een stukje vreugde en blijdschap de huiskamers in mag brengen en misschien zelfs een zaadje kan planten om zelf op ontdekkingstocht te gaan, daar doe ik het voor.”
Wil je jouw persoonlijke (business) verhaal ook laten optekenen? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden.
114 keer bekeken0 reacties