Paula Dillema, systemisch coach, laat jezelf recht in je ogen aankijken

Paula Dillema (42 jaar) is al meer dan twintig jaar ondernemer. 18 jaar lang runde zij een kinderdagverblijf, waar ze met vele verschillende familiesystemen in aanraking kwam. Maar, wat is nu eigenlijk een familiesysteem? Paula vertelt: “Je bestaat altijd voor de helft uit je vader en de helft uit je moeder. Én daar zit natuurlijk een stuk van jezelf in. Dit geldt ook voor je ouders, hun ouders en zo verder in de ‘piramide’ die jouw familiesysteem symboliseert. Vooraan de piramide sta je zelf. Tijdens je opvoeding krijg je allemaal zogenaamde ‘tegeltjes aan de wand’ doorgegeven. Ze staan voor de normen en waarden binnen een familiesysteem. Wat vinden we belangrijk? Wat doe je wel of niet? Vanuit dit systeem worden normen en waarden overgenomen die soms heel goed bij je passen, maar soms ook niet. Of niet meer.”


Tekst gaat door onder de foto.Belangrijkste inzichten uit deze podcast over familiesystemen en straalangst:

- Door middel van een systeemopstelling kan je achter de blokkade(s) komen die jou inzicht geven in waarom je dingen moeilijk of spannend vindt. Waardoor wordt je geremd? Welke ‘tegeltjes aan de wand’ heb jij je vanuit je systeem eigen gemaakt? En passen die nog wel bij je?


- Een systeem gaat niet alleen over een familiesysteem. Ook het team op je werk, vriendengroepen of sportteams zijn systemen. Het gaat over welke plek je pakt ten opzichte van de ander(en).


- Faalangst gaat over de angst voor wat als iets niet lukt, het komt vaak voort vanuit perfectionisme. Straalangst vinden we vaak veel spannender: wat als iets wél lukt? We hebben allemaal overtuigingen die maken dat we dat heel spannend vinden.


- De energie die jij uitstraalt heeft direct effect op de ander. Ook in het verkopen van je product of dienst, merkt een klant (onbewust) of de ander oprecht wil helpen of niet.


- Wanneer jij aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld door een familieopstelling, verandert er direct iets in de verhouding tussen jou en je omgeving. Door hier tijd, geld en vooral energie in te stoppen, kan je een ripple effect creëren in jouw omgeving. Je hebt soms niet eens in de gaten hoeveel impact je daarmee kan maken!Paula geeft een persoonlijk voorbeeld: “Bij mij was het tegeltje ‘je moet hard werken voor je geld’ nadrukkelijk aanwezig. Het komt niet vanzelf aanwaaien, je moet er je bet voor doen. Door deze overtuiging ging ik dus heel erg hard werken voor heel weinig geld. Ik heb het geluk gehad dat ik hierover hele mooie gesprekken heb kunnen voeren met mijn ouders. Met alle goede bedoelingen hebben ze me dit doorgegeven maar bij mij gaf het vaak een gevoel van niet goed genoeg zijn, als ik niet hard genoeg werkte. Kinderen kijken naar hun ouders en nemen gedrag over. Ze doen niet wat je zegt maar wat je doet.”

Toen ze zelf moeder werd van twee kinderen, dook Paula dieper in haar systeem. Wat wilde ze wel en niet doorgeven: “Kijk, ouders doen het altijd met de beste bedoelingen. We geven allemaal mooie en iets minder mooie dingen door. Je kinderen zijn daarin je grootste spiegel. Ik ben gaan onderzoeken, wat past wel en niet bij mij. Wat wil ik voorleven aan mijn kinderen?”

Nu coacht ze vele anderen, jong en oud, in trajecten, losse trainingen en natuurlijk met familieopstellingen: “Het is altijd lastig in woorden te vatten wat er tijdens zo’n opstelling precies gebeurt. Je moet het ervaren. Het kan heel intens zijn, zowel voor de gene die een vraag inbrengt als voor de mensen die als representant in een opstelling staan. Zelfs voor degene die vanaf de ‘zijlijn’ kijken naar de opstelling, kunnen er grote inzichten tot stand komen.”

Tijdens een opstelling kan je een grote diversiteit aan vragen inbrengen: “Je kan bijvoorbeeld opzoek gaan naar wat jou blokkeert om te gaan stralen en je plek te pakken ten opzichte van anderen. In je thuissituatie, op je werk of als ondernemer. Ik zie vaak dat straalangst vanuit het systeem komt. Welk tegeltje aan de wand heeft jou bijvoorbeeld verteld wat er van je verwacht wordt? Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg? Niet je kop boven het maaiveld uitsteken? Dat zijn veel voorkomende overtuigingen waardoor mensen niet volledig gaan staan voor wat ze zelf willen.”

Faalangst kennen we allemaal, de angst voor als iets niet lukt. Maar wat is dan straalangst precies? Paula: “Het is de angst voor wat er gebeurt als het wél lukt. Als je wél je plek pakt en wél datgene gaat doen waar jij de meeste energie van krijgt. Dan kan er ineens veel moois en groots op je afkomen. Dat vinden we spannend want: “kan ik dat wel aan”, “ben ik wel goed genoeg”, “heb ik wel genoeg kennis”, “zal ik mensen niet teleurstellen”. Allemaal overtuigingen die maken dat we gaan stralen, best heel spannend vinden.”

Paula geeft het voorbeeld van haar eigen, ruime en prachtig ingerichte kantoorpand in het centrum van Groningen: “Dit pand kwam aan het begin van de Coronaperiode op mijn pad. Er waren veel geïnteresseerden dus ik had maar een weekend om te beslissen of ik deze locatie wilde gaan huren. Er was geen tijd om een heel businessplan uit te werken. Maar het voelde zo goed. Dit is mijn droom, om een plek te bieden aan Business & Zo. De en zo staat voor de menselijke kant van de business. Ondernemers kunnen hier een flexplek huren en komen in contact met andere ondernemers. Geloof me, na een paar maanden komen de muren thuis wel op je af. Ook voor mensen die in loondienst werken overigens. Uiteraard zijn zij net zo welkom. Dit is wat ik te doen heb. Ik vond het spannend, maar doe het toch. En kijk nu eens, zoveel prachtige mensen bij elkaar. Daar ben ik heel dankbaar voor.”


Je luistert de podcast via: Soundcloud, iTunes of Spotify.


Twee dagen aan de slag met jouw Straalangst? Dat kan!

Op 26 & 27 september en 28 & 29 november geven Paula en Lotte hierover tweedaagse trainingen. Voor de tweedaagse in September zijn nog enkele plekjes beschikbaar.


Op zoek naar een werkplek in Groningen? Check: https://businessenzo.nl/werkplek-huren/


Met dank aan Demi Kromowidjojo voor de totstandkoming van deze blog. Demi is de topper die achter de schermen meeschrijft aan de artikelen over de live sessies en podcasts.

51 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven