Ondernemen & Loondienst: Ben je dan niet goed genoeg?


De verhalen die jij jezelf verteld, kunnen voor én tegen je werken. Ik ga het in deze blog specifiek hebben over ondernemers, die naast hun bedrijf nog in loondienst werken. Ondernemers die daar voor zélf iets van vinden.


Als ik nog een loondienst baan heb, dan ben ik geen volwaardige ondernemer of is mijn bedrijf niet goed genoeg… Herken jij je in deze gedachte? Dan is deze blog voor jou!


Zelf heb ik er ab-so-luut niks op tegen, als je naast je bedrijf nog in loondienst werkt. Het kan juist heel fijn zijn om dat basis inkomen te hebben, zodat je vanuit ontspanning kan ondernemen en je bedrijf kan laten groeien.


Ik ben zelf jaren geleden gestart vanuit een uitkering. Met een soort bijstanduitkering voor ondernemers: Bijzondere Bijstand Zelfstandigen. Iedere gemeente heeft dit, maar niet overal wordt het actief aangeboden. Vraag er zeker naar! Je hebt namelijk geen sollicitatieplicht, maar je volgt trainingen om je bedrijf op te zetten en moet je cijfers kunnen laten zien.


Ik kan mezelf gaan afwijzen op het feit dat ik een uitkering heb gehad: ‘Je hebt een uitkering gehad’, ‘dan doe je het toch niet goed genoeg’, ‘dan doe je het als ondernemer toch niet goed’.


Besef: zeker als je jong begint met ondernemen, heb je niet gelijk een bak met werk ervaring. Jezelf positioneren als expert, is dan best spannend (vond ik!). De focus lag op het leren ondernemen en mezelf vakinhoudelijk ontwikkelen.


DUH, logisch dat ik daar niet gelijk een volwaardig inkomen uit kon halen. Dat duurt een paar jaar (hoewel dat natuurlijk voor iedereen anders kan zijn en niet perse zo lang hoeft te duren).


Dus ja, ik ben gestart vanuit een uitkering! And I'm proud of it :-) Had ik dat niet gedaan omdat ik er 'te trots' voor was geweest, dan had ik nu niet zoveel mensen kunnen helpen! In plaats van een uitkering kan je dus ook net zo goed starten met ondernemen vanuit een loondienst (deeltijd) baan. Niets is zo vervelend dan starten met ondernemen vanuit een financieel tekort. Dan gaat het niet stromen omdat je jouw klanten te hard nodig hebt. Er is dan een bepaalde neediness en dat is niet fijn.


Her-framen met storytelling

En toch, er kijken veel ondernemers negatief naar een baan in loondienst, een andere inkomstenbron of (tijdelijk) financieel leunen op een partner. Zolang je jezelf daarop blijft afwijzen, wordt je baan ook steeds minder leuk. Met storytelling kan je dit gaan her-framen!


Je kan kiezen welke woorden je gebruikt. Ga je voor:

Ja maar dan is mijn bedrijf niet goed genoeg of dan ben ik niet goed genoeg als ondernemer


OF: kies je ervoor om dankbaar te zijn voor de baan die je hebt. Omdat die jouw andere droom faciliteert, namelijk: het ondernemerschap. Het helpt jou om te kunnen gaan doen wat je wél wilt doen.


Ga eens kijken naar de woorden die je gebruikt als je het hebt over je baan in loondienst. En of je dankbaarheid kan gaan vinden voor de loondienstbaan of andere financiële support die je krijgt. Zo kan je vanuit vertrouwen aan de slag als ondernemer. Je loondienst baan is een basis vanuit waar je het ondernemerschap mag gaan uitvogelen. En dan geef je ook ruimte om een stroom van klanten te kunnen ontvangen.


Als je hier een keer over wilt sparren, laat het me dan vooral weten. Ik heb namelijk iedere maand plek voor een aantal gratis en geheel vrijblijvende 30 minuten calls. Soms kan even sparren je enorm helpen om er anders naar te gaan kijken. Doen!

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven