Ondernemen is net topsport

Er wordt altijd gezegd, dat je 10.000 uur nodig hebt, om iets volledig te masteren. Dat is echt heel erg veel. Ik kan het weten want ik heb meer dan tienduizend uur in de sporthal en gym gestaan als oud-topvolleybalster. Voor mij verklaart het waarom het logisch is dat je als ondernemer niet vanaf dag één sky high gaat. In deze blog deel ik met jou 5 gamechangers in mijn business. Topsportmentaliteit Als je bepaalde doelen wilt behalen, is daar training voor nodig. Uren oefenen, fouten maken, vallen en weer op staan. Het is aan jou om ondanks alles, altijd op te komen blijven dagen. Om door te gaan en niet op te geven. Je hebt discipline nodig. Alleen het opschrijven van je doelen, om vervolgens lekker te gaan chillen op de bank, werkt natuurlijk niet. Door uit te spreken dat jij een miljoen wilt, word je niet opeens wakker als miljonair. Als het zo makkelijk was! Uiteindelijk gaat het om heel veel kleine stapjes, die je consistent zet.

Kleine stapjes blijven zetten Als je een week-, maand-, jaardoel hebt, dan is het belangrijk om kleine stapjes daarnaartoe te nemen. Iedere dag een klein beetje, is heel veel op de lange termijn. Zet direct een eerste actiestap en verwacht resultaat. En soms is even niks doen juist de actiestap die je moet zetten. Een keer de keuze maken om op zondag niet je laptop te openen. Jezelf rust gunnen en pauze nemen, zodat je daarna met volle energie kan doorgaan. Niet alleen streng zijn in dingen wél doen, maar soms juist dingen niet doen. Zo lang je iedere dag maar stapjes blijft zetten in de richting waar je naar toe wilt bewegen. Goede fouten en aardige ogen Goede fouten zijn fouten die je maakt waarbij de intentie juist was, maar de precisie ontbrak. Wanneer je goede fouten maakt, kijk hier dan met aardige ogen naar. Ogen die niet continu veroordelen en zeggen ‘oh jij kan het niet, wat ben jij slecht’. Maar juist ogen die kijken naar wat er nog niet helemaal goed ging, en hoe je dat de volgende keer anders kan doen. Dit kan je direct toepassen in je business. Als jij voor je allereerste webinar twee aanmeldingen krijgt, niet denken ‘oh man, het zijn er maar twee.' Aardige ogen zien: ‘YES, vet! Er zijn twee mensen die mijn webinar willen kijken!’. En ook al komt er niemand, geef de webinar alsnog zodat je ervan kan leren. Bloktijd Wanneer werkt aan grote doelen, een website maken bijvoorbeeld, maak dan gebruik van bloktijd. Dit leerde ik van mijn businesscoach Bart van den Belt, dus credits voor hem!

  1. Maak een lange lijst, met alle dingen die je moet doen om het grotere doel te realiseren.

  2. Ga alle taken die op je lijst staan, uitrafelen in kleine taken van maximaal 25 minuten. Korter mag, langer niet!

  3. Plan een blok tijd in van bijvoorbeeld 4 uur. Zorg je door niets of niemand gestoord kan worden. Alles wat je niet nodig hebt, gaat aan de kant. Inclusief telefoon en mail pop-ups.

  4. Begin met de eerste taak, werk 25 minuten. Neem 5 minuten rust en begin je daarna aan de volgende taak op je lijst.

Belangrijk! Rust betekent niet je Whatsappjes beantwoorden, door Instagram scrollen of je mail lezen. Die afleiding blijft helemaal uit. Ga naar het toilet, doe een dansje, zing een lied of pak een nieuwe kop thee. Doe iets waardoor je heel even de aandacht weg hebt van je taken. Door 4 uur gedisciplineerd te werken, kan je 8 taken afvinken. Indien nodig kan je nog taken toevoegen, maar doe dit niet eindeloos. Op een gegeven moment is het goed genoeg. Dan is het AF! Blijven streven naar perfectionisme, komt vaak door straalangst. Want wanneer is het dan wel genoeg?

Vertel je verhaal Mensen kopen van mensen. Ze kopen door verhalen en op basis van emotie. Verhalen creëren die emotie. Het is jouw taak je authentieke verhaal te delen. Hoe vraag je?

  1. Begin. Start met vertellen van verhalen die misschien iets uit je comfortzone zijn maar nog wel veilig voelen. Storytelling is niet alleen maar groots en meeslepend.

  2. Document don't create. Deel je dagelijkse belevenissen, bijvoorbeeld via Stories op Instagram, zodat mensen je leren kennen.

  3. Kom achter je f*cking masker vandaan! In een tijd waarin alles meer dan ooit digitaal gaat, is het zo gemakkelijk je te verschuilen in plaats van te verbinden. En dat terwijl we meer dan ooit hunkeren naar verbinding. Mensen willen werken met jou, OM JOU!

En denk je nu, leuk Lot, al deze tips. Maar hoe implementeer ik het in hemelsnaam in mijn bedrijf en mijn leven? Ga direct aan de slag met de Basis Toolkit Storytelling of plan gauw een afspraak in mijn agenda en ik denk een half uurtje met je mee! Verbinding, weet je wel ;-) "Geen woorden die kunnen omschrijven wat voor dingen jij allemaal in beweging hebt gezet! Onwijs confronterend en fijn." - Miriam "Er is veel in gang gezet en dat voelt heftig en bevrijdend tegelijk. Dankjewel voor de ruimte die er mocht zijn voor het afbrokkelen van mijn muur." - Aisha

27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven