De lessen van het leven

Nynke Leistra (40) volgde drie studies maar tijdens pittige momenten in haar leven leerde ze haar belangrijkste lessen: Het tonen van veerkracht, doorzettingsvermogen en het loslaten van de angst en onzekerheid die ze als puber ervoer. Ze wilde alles graag goed doen en de keuze voor haar studie voelde als een beslissing voor het leven. Uiteindelijk deed Nynke er drie: zes weken vrijetijdskunde en personeel & arbeid, de rest van dat studiejaar.

Alle fotografie door Ilona v/d Zouwen (TIZ Fotografie)


Daarna gingen veel vriendinnen naar Groningen en Nynke wilde mee: “Op de middelbare school had ik al het gevoel niet de rest van mijn leven bezig te willen zijn met andermans problemen. Toen ik een studie moest kiezen, zei iedereen dat ik SPH of Maatschappelijk Werk moest gaan doen. Uiteindelijk koos ik dus eerst voor vrijetijdskunde. Ik denk nu dat ik toen al heel goed wist dat bezig zijn met andermans problemen, me veel energie zou kosten. Maar toen ik verhuisde naar Groningen kon ik niet goed overstappen vanuit P&A en begon ik weer wat nieuws. De keuze viel alsnog op SPH.”

In haar studietijd wilde ze niets missen: “Ik kon moeilijk alleen zijn en wilde overal aan meedoen. Na 1 jaar was ik opgebrand. Kroeg in, kroeg uit. Vriendinnen zien, totaal geen rust. Aan het eind van dat jaar kreeg ik mijn eerste paniekaanval maar ik wilde er niet aan toegeven. Ik dacht: dan krijg ik straks straatvrees. Dus ondanks dat het er was, ben ik wel altijd doorgegaan. Na mijn studie ben ik in 2007 gaan werken in een justitiële jeugdinrichting en in 2011 kreeg ik weer hevige klachten. 3-4 maanden ben ik er overspannen uit geweest. Ik heb me toen laten coachen en maakte uiteindelijk de keuze om niet meer in deze functie te blijven werken.”

“Ik besefte dat ik veel veerkracht bezat.”

In 2012 raakte Nynke in verwachting: “We kwamen er met de 10-weken echo achter dat het vruchtje niet meer leefde. Een hele medische toestand want het werd geen spontane miskraam. Voor mij was dat een belangrijk sleutelmoment. Ik kwam er achter dat ik een stuk sterker was dan ik dacht dat ik was. Het was heel heftig maar ik voelde mijn veerkracht. Na mijn burn-out ervaarde ik heel erg de druk dat ik weer aan het werk moest. Ik was streng voor mezelf. Nu had ik ook iets fysieks en ik kon daardoor makkelijker tegen mijzelf zeggen dat ik even verdrietig mocht zijn en voor mijzelf mocht zorgen. Voor het eerst mocht ik mezelf even kwetsbaar vinden. Ik besefte dat ik heel veel veerkracht bezat, ik kon dit doorstaan.”


Inmiddels heeft ze twee prachtige kinderen. Terwijl iedereen klaagde over een tekort aan energie, voelde Nynke zich na de eerste bevalling sterker dan ooit: “Ik was aan het genieten en merkte dat ik me goed voelde. Ik had ook mijn mindere nachten, maar het was leuk. Ik ben toen ook gaan nadenken wat ik wilde met mijn werk maar bleef in de veiligheid hangen. Ik wachtte op het juiste moment alleen dat komt natuurlijk nooit als je er zelf niet in beweging komt. Ik ben toen een coachopleiding gaan doen om mijzelf verder te ontwikkelen en een stap te gaan zetten.”

“Nú moet ik echt iets anders gaan doen.”

Toen de jongste een half jaar was, kreeg ze een telefoontje dat – achteraf bekeken – haar leven veranderde: “Na de tweede zwangerschap was ik een stuk vermoeider. Ik kreeg een telefoontje van mijn nicht. Het ging niet goed met haar. Ze had ook last van paniekaanvallen en zocht houvast bij mij. Het was fijn om er voor haar te kunnen zijn, maar ook alsof iemand een litteken aan het openkrabben was. Het vloog me weer naar de keel. Ik wist dat ik de echte paniek kon onderdrukken maar de innerlijke onrust kwam weer helemaal terug. Toen dacht ik, nú moet ik echt iets anders gaan doen. Ik wil niet mijn hele leven zo blijven leven met een onrustig, gespannen gevoel en weinig energie.

Ze wilde juist een energieke moeder zijn en dat voorbeeld geven aan haar kinderen: “Uiteindelijk is dat ook een van de redenen geweest om te stoppen met mijn baan in de justitiële jeugdinrichting. Ik ervaarde daar veel weerstand en dat koste energie. Ik wilde gaan werken met mensen die gemotiveerd waren om voor een oplossing te gaan.”

“Mijn gevoeligheid is een belangrijk instrument.”

Ze ging weer naar een psycholoog, kreeg wat nuttige tips, maar bleef weer achter met het gevoel dat alleen de symptomen aangepakt werden: “Ik was niet blij met hoe mijn leven er op dat moment uitzag. Het had niet alleen met het werk te maken maar ook met mijn manier van kijken en doen. Ik was heel veel met anderen bezig maar niet met mijn eigen behoeftes. Bij een loopbaanpsycholoog vielen uiteindelijk alle puzzelstukjes ineen. Waar eerder de focus steeds lag op het wegnemen van symptomen, gingen we nu aan de slag met de oorzaak. Ze begreep me. Mijn hoog gevoeligheid had ik alle jaren weggedrukt, ondanks mensen het wel eerder hadden genoemd. Het gevoelige, kwetsbare stukje sloot ik af. Daar wilde ik niet zoveel van weten. Ik wilde een leven leiden wat niet bij me past, creëerde te weinig rustmomenten. Ik was vooral bezig met het wegduwen van de gevoeligheid. Het moest weg! Ik had de overtuiging dat ik sterk moest zijn. Nu werd ik er weer mee geconfronteerd en kon ik zien dat de gevoeligheid ook een belangrijk instrument voor mij is. Juist die kant van mij zorgt ervoor dat ik een goede coach, hulpverlener en vriendin ben. Uiteindelijk was het een opluchting.”Maar wie denkt dat daarmee de goede weg definitief was ingeslagen, komt bedrogen uit: “Tussen de intake en het eerste gesprek met de loopbaanpsycholoog kreeg ik een telefoontje van mijn moeder. Mijn nicht had besloten uit het leven te stappen. Voor mij was dat het moment waarop ik écht stil werd gezet. Ik kon niet werken en moest hier doorheen.”

Nu ziet ze het als een enorme duw om de juiste richting op te gaan: “Op het moment zelf vraag je je af, waar is dit goed voor? Dit kan niet. Uiteindelijk was het de doorslag om te kiezen voor een ander leven. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu sta waar ik sta. Eerder was ik vaak te voorzichtig. Angst zat achter het stuur, nu zit het op de bijrijdersstoel. Ik gaf de angst de regie. En ook al zullen er altijd momenten zijn waarop de angst om de hoek komt kijken, ik ga er nu anders mee om.

“Ik vind het belangrijk om naar de kern, naar de essentie te gaan.”

Na het overlijden van haar nicht is ze dingen anders gaan doen: “Het was een proces. Ik ben heel bewust gaan kijken naar waar ik energie van krijg. Dat is het ontwikkelen van mensen en organisaties. Door alles op een rijtje te zetten, kon ik in elk geval een richting kiezen. Toen moest ik nog gaan kijken hoe dat er dan uit kwam te zien. Ik was aan het zoeken naar een baan waar alles in terugkwam. Tot ik bedacht, waarom kan het niet beide? In loondienst én ondernemen.”Nu werk Nynke twee dagen in de week in een nieuwe baan en combineer ze dit met haar werk als coach: “Het is een proces dat ik zelf moest doorlopen. Ik hoop mensen te kunnen begeleiden om in een eerder stadium tot inzichten te komen, dan de bijna 20 jaar dat ik er mee bezig ben geweest. Mensen komen vaak binnen met dat ze iets anders willen in hun loopbaan. Bijna altijd ligt daar een verbinding met wie je op dit moment bent en hoe je naar jezelf kijkt. Ze willen wat anders maar weten niet wat. Er liggen veel belemmerende overtuigingen en gedachten onder. Ik vind het belangrijk om te kijken naar waar het in de essentie om gaat. Waarom lukt het je niet om de stappen te zetten en wat heb jij nodig om vooruit te komen?”

Nynke haar eigen bedrijf staat inmiddels en ze coacht nu vrouwen die in beweging willen komen, een nieuwe stap willen zetten: “Als je het hebt over angst en vertrouwen, dan is het ondernemerschap natuurlijk niet iets wat heel veel zekerheid geeft. Maar ik weet nu waar ik wel en niet goed in ben en kan in het vertrouwen stappen. Ik weet inmiddels heel goed wat ik kan doen. Ik kies er heel bewust voor om niet te focussen op of life- of loopbaan coaching maar beide. Mijn coaching gaat zowel over vragen op werkgebied als privé. Het heeft altijd verband met elkaar. Je kan alleen energiek leven als je loskomt van je eigen belemmeringen op beide vlakken.”

Wil je jouw persoonlijke (business) verhaal ook door Lotte laten optekenen? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden.48 keer bekeken0 reacties