Moederschap en ondernemen, Kimberly geniet!

Wanneer ik Kimberly van der Zande (32) vraag om zichzelf voor te stellen, vertelt ze dat ze in de eerste plaats mama is van twee jongens. Haar gezin staat bovenaan haar lijstje met dingen die ze belangrijk vindt: “Ik werkte acht jaar in de Retail sector en kwam tot de conclusie dat ik me daar niet meer gelukkig voelde. Ik wilde meer tijd voor mijn gezin hebben. Je bent nog zoveel meer bent dan alleen moeder, daar ben ik me bewust van. Maar voor mij is het belangrijk dat mijn werk aansluit bij mijn gezin en niet andersom. Mijn gezin wil ik kunnen geven wat ik vind dat het nodig heeft.”Als kind verhuisde ze met haar ouders vanuit Rotterdam naar een klein dorpje in Friesland. Meer rust en ruimte, zo was de gedachte. Helaas gingen ze uit elkaar toen Kimberly 12 was: “Ik heb er niets aan over gehouden hoor, maar het blijft gek. Het is voor mij wel een van de redenen waarom ik veel tijd en energie in mijn eigen gezin investeer. Als kind wil je het liefst je ouders samen zien. Het is mijn ouders goed gelukt om ook na de scheiding alles op de beste manier te doen. We vierden verjaardagen en feestjes met elkaar. Inmiddels ben ik al 12 jaar samen met mijn vriend en dat vind ik een bijzondere gedachte. Het idee dat ik langer met iemand samen ben dan dat mijn ouders met mij zijn geweest.”

“Ik leerde om vanuit dankbaarheid en compassie te leven.”

Na alle jaren in de Retail sector, duurde het een tijdje voor ze de stap durfde te nemen, weg uit haar bekende baan: “In die tijd verloor ik mijzelf ook echt wel een beetje. Ik dacht, wie ben ik nu dan? Thuis was ik mama en op het werk was ik Kim. Ik vroeg me echt af, wat kan ik nog meer dan in de Retail werken? Vanuit school ben ik direct in deze baan gerold en kwamen er binnen het bedrijf mooie functies op mijn pad. Toen ik vertelde dat ik ging stoppen, reageerden mensen om mij heen heel positief. Ik dacht dat ik er helemaal oké mee zou zijn om fulltime mama te zijn. Mensen zeiden tegen me: je heb nu de stap gezet, super fijn. Je hebt meer vrije tijd, ga er even van genieten en om je heen kijken. Maar op de een of andere manier voelde ik het nog niet zo. Ik was een beetje boos op mijzelf. Nu ben je fulltime moeder en is het weer niet goed. Blijkbaar zat daar toch de drang achter om meer te zijn dan alleen moeder.”

Ze ging solliciteren omdat ‘het moest’ en voelde weinig enthousiasme. In plaats van beter, ging het eigenlijk alleen maar slechter: “Mijn zusje nam me mee naar een live dag van The New Business Woman. Het event heet Live Your Purpose. Ik dacht, moet dat nou? Ik had er geen zin in maar vond het zo lief dat ze me meevroeg dat ik het niet kon afslaan. Twee dagen heb ik alleen maar zitten huilen tijdens het event, het was echt verschrikkelijk. Er werd van alles aangestipt waardoor ik anders naar dingen ging kijken. Vanuit mijn oude baan had ik een budget meegekregen voor omscholing en ik wist bij God niet wat ik wilde gaan doen. Ik ben toen in de Academy van The New Business Womangestapt. Gedurende dat traject kreeg ik veel inzichten in wat ik echt belangrijk vind en leerde ik om vanuit dankbaarheid en compassie te leven.”Toen Kimberly zich dat ging beseffen lukte het om veel relaxter in het leven te gaan staan: “Ik ging me afvragen: is die baan dan echt zo belangrijk? Ben ik dan niets meer zonder de baan? Ik had het niet verwacht maar het bleek toch dat mijn werk voor een groot deel mijn identiteit bepaalde. Ik ontleende er onbewust een stuk eigenwaarde aan.”

Haar vriend kwam met de vacature van haar huidige baan op trouwlocatie De Tsjerke op de proppen: “Ik dacht in eerste instantie, nou ja ik solliciteer maar, het zal wel. Ik was nog niet echt blij. Maar nu ik de baan sinds 1,5 jaar heb, kan ik vol overtuiging zeggen dat ik het vet leuk vind! We maken er altijd een beetje een grapje over, maar ik ben eigenlijk het Manusje van Alles. Ik doe de marketing, sales, styling van huwelijken en een stukje administratieve ondersteuning. Ik kan mezelf ontwikkelen, mag mijn creativiteit de ruimte geven en de input die ik geef wordt echt ter harte genomen. Door deze baan heb ik ontdekt wat ik nog meer kan en wat ik leuk vind om te doen. Het is fijn om echt iets te kunnen betekenen voor iemand en vanuit ontspanning mijn werk te kunnen doen. Het gevoel is heel anders dan bij een groot concern en dat geeft mij veel meer voldoening.”

“Soms kan ik het bijna niet geloven dat ik dit mag doen en dat mensen mij daarvoor willen betalen.”

Haar eigen bedrijf The Treasure Room ontstond vanuit haar liefde voor styling en fotografie: “Ik heb veel workshops mogen geven over flatlay fotografie. Voor een aantal grote bedrijven en groepjes ondernemers. Soms kan ik het bijna niet geloven dat ik dit mag doen en dat mensen mij daarvoor willen betalen. Het is een gekke ervaring dat iets wat zo vanzelfsprekend voor mij is, zo nieuw en interessant kan zijn voor een ander. Ik vind het fantastisch dat ik mensen echt wat mag bijbrengen. Het is ontstaan vanuit de vraag van anderen of ik foto’s voor hen wilde maken, iets wat ik in mijn vorige baan ook altijd heel leuk heb gevonden. Kennis delen, dingen mooier en beter maken.”Ook wil ze met haar keuzes voor haar deeltijd loondienst baan in combinatie met The Treasure Room aan haar zoons laten zien dat ze hun hart mogen volgen: “Het is cliché, ik weet het. Plezier hebben in je werk is ontzettend belangrijk. Veel mensen kiezen voor een bepaalde baan vanuit een financiële urgentie. Voor mij kwam de keuze voor beide jobs nu hoofdzakelijk voort uit plezier.”

“Het leven is een groot toneelstuk.”

De onderliggende reden hiervan gaat voor Kim een stapje verder: “Onze maatschappij duwt ons in een bepaalde richtingen. Zonder baan voelen we ons niks. Als vrouw moet je tegenwoordig toch ook wel werken, want ja een carrière is belangrijk! Vrouwen moeten alle ballen hooghouden. Maar ook voor mannen zijn er zoveel stereotypen. Ze mogen niet huilen en moeten vooral niet te soft zijn. Ik wil mijn jongens meegeven dat je bewust mag kiezen voor bepaalde emoties. Zo leren ze ook dat emoties tijdelijk zijn en je iets kan doen aan bijvoorbeeld een verdrietig gevoel. Als ouder heb ik invloed op gedrag dat zij aangeleerd krijgen. Hoezo mogen ze niet even huilen? Ik huil ook wel eens waar mijn kinderen bij zijn. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat dat oké is.”Ik vraag Kimberly welke dromen ze nog heeft en ze kijkt naar buiten: “Als ik de jongens zo zie voetballen, dan denk ik, dat is alles wat ik nodig heb. Het is waar ik van heb gedroomd, een gezin. Ik wil het op de best mogelijke manier doen. Persoonlijk hoop ik dat ik nog heel lang mag doen wat ik leuk vindt: styling, fotografie, content ontwikkelen. Elke dag creatief bezig zijn. Ik denk dat het kan, allemaal verschillende dingen doen die je heel erg leuk vindt. Er wordt zo vaak gezegd dat je met je eigen bedrijf één focus moet hebben. Nou, ik wil niet kiezen voor één ding. Eigenlijk is het leven een groot toneelstuk. Dus welke rol pak je nu en welke rollen wil je nog spelen?”

Wil jij ook een persoonlijk portret laten optekenen? Dat kan! Laat hier je gegevens achter en Lotte neemt z.s.m. vrijblijvend contact met je op!


20 keer bekeken0 reacties