Sleutel naar zelfliefde - Margit Ceska over de invloed van body, mind en seksualiteit in jouw leven

Op 1 juni 2020 werd ze 50. Nog elke dag loopt jong en oud met haar weg. Margit Ceska, De Hormoon Queen van Nederland is op een missie: “Ons lichaam is het mooiste wat we hebben, een groot geschenk. Ik vind dat we daar niet dankbaar genoeg voor zijn. Continu hebben we zelfkritiek. Ik hoor de mooiste vrouwen zeggen: “Ik ben niet mooi”. We praten slecht over ons lijf en we verzorgen deze slecht. We verzorgen onze hond, kat of huis nog beter dan onszelf.”

Als het aan Margit ligt, mag dat anders. Haar liefde voor gezondheid en hormonen ontdekte ze toen ze zelf van alles mankeerde: “Ik ben 2002 begonnen met massage opleidingen en heb mij uiteindelijk op shiatsu gespecialiseerd omdat ik vind dat dit echt een verschil kan maken in iemand zijn leven. Het werkt op lichaam en geest. Het is een aankomen in je lichaam. De energie stroomt weer. Wat op de mat of de massagetafel gebeurt heeft een uitwerking op je leven.


Maar daarnaast heb ik gemerkt dat er nog veel meer speelt. Ontspannen en aankomen in je lichaam is één maar het andere is ook, hoe ga je zelf met jouw lichaam om? Hoe voed je jouw lichaam, hoe zorg je ervoor dat jouw hormonen voor je werken in plaats van tegen je? Door mijn eigen strubbelingen met mijn lichaam en met mijn hormonen ben ik eerst zelf met een gezonde leefstijl aan de slag gegaan. Dit heeft zo veel impact gehad op mijn leven dat ik dit ook aan mijn cliënten ben gaan verder geven. In 2016 heb ik mijn studie orthomoleculaire voedingsleer met succes afgesloten.Ik vind het fantastisch om de tijd te nemen, te luisteren en door te vragen naar wat er zich afspeelt in iemands leven. Ik hou er van om iemand aan te raken en te raken. De shiatsubehandeling is het één deel van de behandeling en het gesprek het aanvullende deel. Lichamelijke klachten komen vaak vanuit een diepere laag. Als iemand hoofdpijn heeft, kan er ook een suikerverslaving onder liggen. En dáár onder ligt weer het gebrek aan aandacht en liefde voor zichzelf.”

“Je kan toch ook geen slaolie in je auto gooien?”

Naast haar shiatsupraktijk In Balans heeft zij daarom De HormoonQueen in het leven geroepen om zo Body, Mind & Seksualiteit met elkaar de combineren. We beginnen met Body: “Ja, allereerst… We gooien zo veel slechte troep naar binnen. Er wordt dan gezegd: Eet een eierkoek als tussendoortje. Maar dat komt uit een fabríék. Daar zitten helemaal geen voedingsstoffen in. En dan willen we ons ook nog de hele dag fit en energiek voelen. Dat kan niet. Je kan toch ook geen slaolie in je auto gooien? Als je slecht voor je darmen zorgt, mis je bepaalde stofjes in je hersenen waardoor je geneigd bent om bijvoorbeeld geen ‘nee’ te kunnen zeggen of je super depressief kunt voelen.”

En daarmee stippen we de Mind al aan: “We voedden op diezelfde, ongezonde manier ook dag in dag uit onze mind met negatieve gedachten. Met zelfkritiek. Ik heb mijzelf lange tijd een verhaal verteld over dat ik niet mooi ben, ik het niet kan, het me niet lukt. Eigenlijk zei ik daarmee: Ik ben het niet waard om mijzelf het best mogelijk te voeden en voelen.

Als ik tegenwoordig naar de vrouwen tegenover mij kijk en zeg: “wat ben je mooi”, dan komt er altijd een rits aan ja-maren. En ik denk alleen maar: Kijk nou eens!! Je bent prachtig! Je ogen, je haren, je vrouwelijke rondingen. Ik vind het zó erg dat vrouwen zo over zichzelf praten.”

“De moderne vrouw wil 28 dagen sky high zijn en is teleurgesteld als ze een paar dagen niet in de flow zit.”Ook voor haarzelf ging er een proces aan vooraf: “Ik heb natuurlijk gemerkt dat ik eerst zélf moet opstaan en me in de spiegel moet durven aankijken. Pas toen ik ging geloven dat ik mooi ben, kon ik dat gaan doorgeven aan anderen. Nu voel ik me mooier dan ooit. Als body en mind goed gevoed worden en met elkaar in balans zijn, geloof ik er heilig in dat ook de seksualiteit gaat bloeien. Ook de intimiteit en aanraking van jezelf. We willen allemaal dat onze partner zegt dat hij of zij van ons houdt. Maar als je niet van jezelf houdt, kan je partner het nog zo vaak vertellen, het blijft dan op afstand. Body, mind en seksualiteit geven een enorme energie en zorgen voor de juiste verbinding.”

Hoewel het niet meer onverwacht komt, verbaast Margit zich er dan ook telkens weer over hoe weinig vrouwen weten over hun eigen cyclus: “De succesvolle businessvrouw heeft bijvoorbeeld meer kennis over haar bedrijf dan over haar lijf. Nou ja, je weet dat je een keer in de maand ongesteld wordt maar voor de rest begrijp je het niet. Elke maand word je weer overvallen door stemmingswisselingen, hoofdpijn of cravings. Maar waarom is dat zo? Ik wil graag naar een moderne oer vrouw. Wel degelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van je smartphone maar ook over hoe je lichaam in elkaar zit. Toen je vroeger nog in het holletje woonde, wist je wel welke plant of kruid goed voor je was. Als je menstrueerde, mocht je je terugtrekken. Dat waren de dagen voor jezelf. De moderne vrouw wil 28 dagen sky high zijn en is zo teleurgesteld als ze een paar dagen niet in de flow zit. Dan vindt ze zichzelf lui.”

Margit wil vrouwen dan ook bewust maken van hun cyclus: “Gun je lichaam deze tijd om weer op te laden. Ik weet zeker dat je in de eerste twee weken na je menstruatie weer gaat knallen. Wij zijn cyclus. Er is eb en vloed, er is een maancyclus. Vrouwen zijn alleen verleerd om naar hun cyclus te leven. Plan belangrijke dingen op je sterke dagen. Soms kun je een vergadering niet afzeggen. Maar je kan er wel voor zorgen dat je naast die vergadering niet ook nog drie belangrijke afspraken plant en een borrel toezegt.”

“Het hele seksverhaal is voor mensen vaak een dingetje.”

Margit wil met haar programma’s vrouwen leren om hun lichaam en hun hormonen beter te begrijpen. In haar 3 maanden programma “Reset je lijf” ga je voor een echte leefstijlverandering. Je wordt je bewust van je cyclus en je hormonen en je leert wat je kunt doen om je hormonen te ondersteunen en je lichaam te optimaliseren zodat jij je beter voelt en in staat bent om de vrouw te zijn die je graag zou willen zijn: “Ik leer je ook waarom je in de eerste twee weken van je cyclus je fotoshoots moet plannen. Waarom je huid dan mooi glanst en jij je krachtig voelt. Maar ook over waarom je rond de 14de dag je zo opgeblazen kan voelen en in een diep daal terecht komt. We kennen bijna allemaal wel de gedachten van: blijf ik dit werk wel doen, blijf ik wel bij mijn partner, wat ga ik doen met mijn leven? Dat komt vaak in het tweede deel van je cyclus naar voren. Vanaf dag 1 van je menstruatie ga je je langzaam weer beter voelen. Alle schommelingen hebben een reden, daar heb ik het met jou over. Als jij begrijpt hoe jouw hormonen werken kunnen ja prima op inspelen.

Of je nu een vrouw rond de 30 of bijna 60 bent, of je nou PMS klachten hebt of midden in de overgang zit: ik richt mij op de ambitieuze vrouw die midden in het leven staat en er alles uit wil halen wat erin zit maar steeds belemmert wordt door haar hormonen. Die weet dat een groene smoothie beter is dan een zak chips maar die door de bomen het bos niet meer ziet. Ik help haar bij het realiseren van haar droomleven… met al haar prachtige hormonen!”

Wil je samen met je partner aan de slag, dan is haar online programma “Sexy cyclus” een echte aanrader: “Het thema seksualiteit en de verbinding met je partner is in veel relaties een groot issue. Het hele seksverhaal is voor mensen vaak een dingetje. Ik praat er ondertussen zonder blozen over maar dat is lang niet voor iedereen zo. Je kan als vrouw nog zo veel gaan werken aan je body en mind maar als je relatie slecht is, je geen tijd vrijmaakt voor elkaar en langs elkaar heen leeft, helpen alle groende smoothies er ook niet om je droomleven te leven. Ik werk voornamelijk met vrouwen maar dit programma is er juist voor om samen met je partner te doorlopen zodat jullie beide weer elkaar zien, begrijpen en met elkaar verbinden.”
Met een knipoog: “De juiste voeding kan wel je wereld veranderen! In 2017 heb ik een detox kuur gedaan en ben ik daarna gaan scheiden. Ik zeg niet dat gezonde voeding leidt tot scheiding maar, haha…maar daardoor voelde ik mij zo goed en had ik zo veel kracht dat ik uiteindelijk instaat was om deze belangrijke beslissing te nemen. Als jij beter voor jezelf gaat zorgen, doet dat wel iets met jezelf en uiteindelijk ook met je relatie. Met het programma “sexy cyclus” wil ik juist ervoor zorgen dat jullie samen deze stappen kunnen zetten. Samen ontdekken dat voeding niet alleen impact heeft op je energieniveau of op je gewicht maar ook bijvoorbeeld op je libido. Probeer maar eens met elkaar een leuke nacht te beleven als je net een uitgebreid drie gangen menu incl. toetje hebt gegeten. ;-) Samen weer tijd voor elkaar vrijmaken, aandacht hebben voor elkaar. Wanneer jullie weer met elkaar verbonden zijn, gaan jullie elkaar ook niet de tent uitvechten over het uitruimen van de vaatwasser.”

“Tijdens een zwangerschap zie je dat vrouwen waanzinnig goed voor zichzelf zorgen. Goede voeding, geen alcohol, niet roken. Het kind is er nog maar net uit en de vrouw stopt daar onmiddellijk mee. Alle aandacht gaat naar de baby.”

Margit weet waar ze het over heeft. Zelf kreeg ze twee kinderen en scheidde ze twee keer. Ze zit net zoals jij en ik graag af en toe met een zak chips op de bank. Juist daarin schuilt haar kracht. Bij Margit kom je niet in een streng dieet maar maakt ze je er bewust van wat voeding met je doet zodat jij vanzelf betere keuzes gaat maken. Ook zorgt haar levenservaring, kennis en liefdevolle aanmoediging voor de juiste balans: “Ik had in de tijd van mijn scheiding zo’n 10-15 kilo te veel bij me. Ik en mijn gewicht, het is altijd een issue geweest. Ik was suiker- en broodverslaafd. Als ik mij slecht voelde, ging ik eten. Na twee zwangerschappen belandde ik op een punt waarop ik dacht: Wat ben ik aan het doen? Het huisvrouw zijn viel me zwaar en ik merkte dat mijn lichaam niet goed werkte. Ik was ontzettend moe, had last van mijn darmen en zat tegen het depressieve aan. De psycholoog zei dat ik moest leren om ‘nee’ te zeggen maar ik voelde: het is mijn lijf waar het niet goed mee gaat. Achteraf zie ik nu dat mijn lichaam leeg was na twee zwangerschappen.

Tijdens een zwangerschap zie je dat vrouwen waanzinnig goed voor zichzelf zorgen. Goede voeding, geen alcohol, niet roken. Het kind is er nog maar net uit en de vrouw stopt daar onmiddellijk mee. Alle aandacht gaat naar de baby. Je bent moe, draait slechte nachten, voelt je misschien onzeker met je eerste kind. Het is gemakkelijk om dan naar slechte voeding te grijpen. Alleen, door slechte voeding word je nog vermoeider en zo kom je in een negatieve spiraal terecht terwijl je eigenlijk wil aansterken. Ik was verslaafd aan mijn broodje kaas. Nu weet ik dat zo’n broodje wel vult maar dat er nagenoeg geen voeding in zit. Ik pak nu fruit, eet een handjevol noten, maak een smoothie of salade als ik wil presteren en alert zijn. Hoe voller mijn agenda hoe beter mijn voedingskeuze. Anders zou ik nooit zo lange dagen kunnen maken. Een hele simpele regel voor wat je zou kunnen eten op de dagen dat je fit moet zijn: eet producten die de zon hebben gezien.”

“De sleutel zit heel vaak in zelfliefde en goed zorgen voor jezelf.”

Op 11 uur 11 minuten op 11 mei sluiten we ons gesprek af: “Bij mij is het geen quick fix. Na 17 jaar praktijkervaring, zie ik dat de sleutel heel vaak zit in zelfliefde en goed zorgen voor jezelf. Mijn coachingstraject is een persoonlijke studie over jouw lijf en jouw hormonen. Ik zie zoveel vrouwen korte stukjes aanpakken maar ze begrijpen niet hoe hun lijf écht in elkaar zit. Je krijgt geen diploma maar wel veel meer inzicht in je lijf. Ik wil vrouwen heel graag begeleiden zodat ze de rest van hun leven liefdevoller naar zichzelf kijken en van zichzelf houden!”

“Zorg goed voor jezelf, hou van jezelf, ik hou van jou.”


Meer luisteren? Eind 2019 was Margit te gast als spreekster tijdens een van de Stories of Inspiration Spoken Word avonden. De talk van Margit terugluisteren kan via Soundcloud, iTunes & Spotify.Wil je jouw persoonlijke (business) verhaal ook door Lotte laten optekenen? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden.167 keer bekeken0 reacties