Mag jij meer verdienen dan je vader of moeder?

In vele verschillende varianten komt deze overtuiging voor bij: Ik kan toch niet zomaar meer gaan verdienen dan (een van) mijn ouders? Het wordt vaak niet letterlijk gezegd, maar hieronder zit de overtuiging dat je niet aan je ouders voorbij mag gaan. Je mag ze gevoelsmatig niet 'out shinen'.


Deze overtuiging kan een muur worden, of een rem. Want, afhankelijk van je ambities, komt er vaak een punt dat je even veel verdient of dat je succes vergelijkbaar groot is. En dan komt het gevoel van ‘ik kan tot hier, maar niet verder’. Je bereikt als het ware een glazen plafond.


Hoe kom je voorbij dit glazen plafond?

Het begint bij bewust worden dat je hier tegenaan loopt. Je moet herkennen en vervolgens erkennen dat het een patroon is. Daarna ga je dit patroon verder onderzoeken. Waar komt het patroon vandaan? Dit kan bij je ouders liggen, maar ook al generaties daarvoor.


Als geld altijd gedoe was thuis, dan is dat hetgeen wat je overneemt waardoor geld voor jou ook een ding kan zijn. Op het moment dat je gaat onderzoeken waar het vandaan komt, ga je ontdekken dat het niet per se van jou is, maar iets wat je altijd als voorbeeld gezien hebt en overgenomen hebt.


Als je je bewust wordt van het verhaal wat jij jezelf vertelt, kan je ook een nieuw verhaal gaan schrijven. Waardoor je dus ook andere dingen gaat aantrekken.


En wat als je omgeving je beperkt?

Voor je omgeving is het ook spannend als jij verder gaat. Dat herkende ik ook bij mijn moeder heel sterk toen ik wilde ondernemen. Het eerste jaar heeft zij mij best regelmatig vacatures toegestuurd van leuke banen. Het was echt vanuit liefde en goede bedoelingen, maar ik wilde volle bak voor het ondernemen gaan. Pas toen ik dat herkende en erkende kon ik dit ook aan haar uitleggen dat het sturen van vacatures mij niet hielp. Mensen trekken je vaak terug omdat ze het spannend vinden dat jij iets gaat doen wat zij niet kennen. Meestal gebeurt dit vanuit liefde, ook al voelt dat soms zeker niet zo.


Onthoudt dat je ouders uiteindelijk graag zien dat je verder gaat waar zij gebleven zijn. Het is heel gezond dat je dit doet! Vaak hebben ouders met de beste bedoelingen iets aan je doorgegeven. Vanuit de beste kennis die zij hadden op dat moment.


In verandering zit groeipijn. Want het is niet altijd leuk als je omgeving daar wat van vindt. Maar als je echt wil veranderen moet je stappen zetten. Wil jij de eerste stappen zetten naar een leven zonder straalangst? Dan is de online straalangst mastery voor jou!

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven