The details make the design

Bijgewerkt op: 6 jul 2020

Laura van der Velden (25) studeerde in 2019 af aan Academie Minerva in Groningen. Ze volgde de opleiding Interior Architecture & Design en startte direct na haar studie met haar eigen bedrijf: LM interieur ontwerp. Als klein meisje vond ze het inrichten van huizen al interessant. Een reis naar Zuid-Afrika gooide het roer van haar carrière nog bijna om: “Ik zag daar mensen zo primitief leven dat ik begon te twijfelen aan het nut van mijn werk als interieur architect. Nu weet ik: het heeft wél nut. Je inrichting is meer dan lekker thuiskomen. Het betekent dat je jezelf veilig kunt voelen, het is jouw eigen plekje. Het gaat om je welzijn en gezondheid.”

Laura zag in dat ze blij mag zijn met alles wat ze heeft en mag geven aan haar klanten: “Het kan altijd mooier en beter, maar het gaat om de belangrijke mensen om je heen. Zelf werd ik thuis niet gezien door mijn vader. Mijn ouders gingen scheiden toen ik 8 was. Er was geen veilige thuisbasis maar mijn moeder voedde mijn zusje en mij liefdevol op.”Haar vader overleed aan alcoholisme toen Laura 14 was. Ze vertelt: “Ik voelde dat ik sterk moest zijn, door moest gaan en voor mijn moeder en zusje moest zorgen. Ik werd er geslotener door maar het leerde me twee super belangrijke skills: zelfstandigheid en doorzetten. Je hebt maar één leven, doe er mee wat je wil. Ik zet mijn negatieve ervaringen van toen om, in positieve skills in het leven dat ik nu leef. Jouw huis als veilige, gezonde plek vind ik daarom erg belangrijk.”


"Er komen soms intense verhalen naar boven"

Laura werkt aan de hand van drie, zelf bedachte ontwerp fases. Ze begint te stralen als ze vertelt over fase 1: “Tijdens fase 1 kom ik drie keer bij je thuis, met als eindresultaat: een Pronkstuk. Samen maken we eerst een mindmap waarin gevoel, lichamelijke gezondheid, cultuur, natuurlijke aspecten en sociale contacten meegenomen worden.”


Daarna volgt een huiskamertour door je eigen huis, waarbij de mooiste gesprekken op gang komen: “Hierdoor word je bewust van alle belangrijke objecten in je interieur. Vaak lijkt iets onbeduidend maar eenmaal begonnen, komt er vaak toch een verhaal over bijvoorbeeld de stoel van oma. Soms een doorn in het oog, maar hij was van oma dus de stoel kan niet weg. Hiervan kan ik dan een Pronkstuk maken. Uit het verhaal over de stoel komt naar voren of het over de hele stoel gaat, het hout van de leuning of juist de print van de stof. Dit neem ik mee naar het nieuwe interieur als onderdeel van het Pronkstuk. De huiskamertour zorgt voor directe bewustwording. Er komen soms intense verhalen naar boven. Mensen gaan hun eigen interieur op een andere manier bewandelen, letterlijk. Een simpele opdracht met direct resultaat.”Hoe gaat het in zijn werk, zo’n huiskamertour? “Ik was een keer bij een klant die net in een nieuw huis was gaan wonen. Van een klein plekje naar een groot appartement. Het was lastig voor haar om de huiskamertour te doen want ze had nog niet zoveel spulletjes. Een belangrijk object bleek haar Blond Amsterdam theepot. Tijdens het gesprek kwamen we er achter dat ze graag het uitnodigende gevoel wil geven als mensen bij haar thuis komen. Bijkletsen aan tafel met een kop thee. Het ging niet letterlijk om de theepot maar wel om het ritueel er omheen. Die achterliggende gedachte neem ik mee naar de ontwerpfases twee en drie.”

Je kan fase 1 los boeken bij Laura of ervoor kiezen door te gaan met fase 2: “Fase twee is de schetsfase, waarbij we wederom drie keer afspreken. In deze fase maak ik samen met de klant de vertaalslag van alle elementen in het pronkstuk naar het volledige interieur in 2D schetsen. Ik kom tijdens de gesprekken met ideeën en suggesties. We sparren om tot een zo’n mooi mogelijk resultaat te komen. Aan het eind van fase twee ontvang je als klant een voorlopig ontwerp met daarin een moodboard van kleuren, materialen en vormen. Dit is al vrij definitief maar nog zonder producten en prijslijsten.”

Wil je echt gaan implementeren en dit niet alleen hoeven doen, dan helpt Laura je met de derde en laatste fase, jouw nieuwe interieur: “Fase drie is uitvoerend. Je ontvang als klant een definitief ontwerp. We stellen een product- en prijslijst samen en ik help je, waar nodig, om bijvoorbeeld de juiste schilders te vinden. Zo sta je nooit alleen voor lastige keuzes. Je ontvangt een adviesmap met 2D schetsen, een verlichtingsplan, productlijsten, 3D beelden en waar nodig technische tekeningen. Ik vind het een mooie en spannende fase want de oplevering is een totaal nieuw interieur!”


"Ik ken beide kanten in het leven: gezien en niet gezien worden"

[tekst gaat door onder de foto]


Laura vertelt bevlogen over haar passie voor interieur ontwerp. Het gaat veel verder dan dat. Het is een passie voor mensen en hun verhalen: “Een zelfgeschreven gedicht is onderdeel van het Pronkstuk dat mensen terug krijgen. Hier komen de gesprekken en het verhaal van het Pronkstuk in terug. Het zorgt regelmatig voor emotionele reacties. Mensen worden zich ineens bewust van hoe fijn hun huis en hoe belangrijk dit specifieke meubelstuk is.”

Pronkstukken zijn dierbare objecten in het interieur en mogen dus gezien worden.

Terwijl Laura hierover vertelt, voel je de urgentie: “Ik ken beide kanten in het leven: gezien en niet gezien worden. Ik weet wat de impact is wanneer ik mensen wél kan zien en hun verhaal op een mooie manier kan gebruiken. Je interieur is zo persoonlijk. Ik wil dat er meer inleggen en daarmee bereiken dat mensen een langduriger effect krijgen dan het welbekende WOW-moment tijdens interieurprogramma’s op TV.”

Mensen mogen zien dat dit zo belangrijk voor haar is en daarom deelt ze nu haar persoonlijke verhaal: “Mensen geven mij terug dat ik goed zie wat belangrijk voor ze is. Ik kijk en luister naar je verhaal. Mensen mogen zich gaan beseffen wat ze allemaal uit zichzelf kunnen halen. Dat ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Je wordt er positiever en gelukkiger van en de wereld heeft dat heel hard nodig. Ik geef door het persoonlijke

ontwerp proces en uiteindelijk het hele interieur een belangrijke boodschap door: ik zie je.”
Wil je jouw persoonlijke (business) verhaal ook laten optekenen? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden.


203 keer bekeken0 reacties