Kernwaarden: waarom zijn ze belangrijk en hoe ontdek je ze?

Kernwaarden is zo’n term die je hier en daar overal voorbij ziet komen. Uit ervaring weet ik dat heel veel mensen ze wel opstellen, maar er vervolgens niks mee doen


Mijn 3 kernwaarden zijn: verbinding, authenticiteit en passie. Die staan voor wie ik ben, wat ik wil doen en wie ik wil zijn. Binnen What’s your story en samenwerkingen die ik (al dan niet) aanga, zitten deze echt ingebakken. Ze passen bij mijn bedrijf, maar ook bij mij als mens.


Je kernwaarden kunnen als een trein voor je werken. Het is een hele krachtige tool om bijvoorbeeld je keuzes op te baseren. Wanneer ik trainingen ontwikkel, kijk ik of mijn kernwaarden erin voor komen. Of er genoeg authenticiteit en verbinding in zit en of ik zelf ook voldoende passie voel voor wat ik in de markt zet.


Ontdek je kernwaarden

Ga eens bij jezelf voelen, welke woorden voor jou belangrijk zijn. Je kan dit zelf doen, maar je kan natuurlijk ook aan je omgeving vragen hoe zij jou zouden omschrijven. Zorg dat dit er niet meer dan 4-5 zijn!


Als je gaat kijken naar jouw kernwaarden, is het belangrijk om te kijken of ze echt van jou zijn. Uit je systeem krijg je altijd dingen mee, maar is dat ook wie jij bent? Veel dingen komen uit je opvoeding en je omgeving. Daarom is het goed om te kijken of het echt authentiek is voor jou.


Een tip die ik wil meegeven is: werk je kernwaarden uit. Waar blijkt het uit dat dit je waarden zijn? Schrijf dus ook je normen op. Normen zijn een soort regels die je eronder zet.


Mijn kernwaarde is X en dat blijkt uit Y.


Dezelfde kernwaarden met een andere invulling

Als je dezelfde kernwaarden hebt, betekent het niet gelijk dat dit ook dezelfde invulling heeft. De betekenis van een woord, kan voor iedereen anders zijn. Voor mij kan passie bijvoorbeeld iets anders betekenen dan voor jou.


Ook kan een woord wat voor mij heel positief is, voor jou misschien juist negatief zijn. Dit heeft te maken met de programmatie die op een woord zit.

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven