Hoe angst voor falen en angst voor succes verdomd dicht bij elkaar kunnen liggen…

Afgelopen week had ik de eerste tweedaagse van de opleiding die ik in 2020 volg: De Zakelijk Succes Academie van Bart van den Belt. Een post HBO jaar over ondernemerschap. Ik heb mijn grootste financiële investering gedaan, sinds ik begonnen ben als ondernemer. Do or Die was m’n gedachte eind volgend jaar. De missie van What’s Your Story en alle verhalen, mogen gaan groeien naar een volgend level. De eerste twee dagen gingen over persoonlijke doorbraken naar succes. Nu is het voor – de meeste van – jullie geen geheim dat ik de afgelopen jaren een grote ontwikkeling heb doorgemaakt. Als mens, als ondernemer, als niet-meer-volleybalster. En vooral dat laatste is niet altijd gemakkelijk geweest. Hoewel ik al jaren geen bal meer heb aangeraakt, zit daar een diepe pijn dat deze droom nooit is uitgekomen. 

"De verhalen zijn je bal, laat ze niet vallen."

Hoe dan ook, het oranje shirt heb ik nooit gedragen. Het volkslied niet uit volle borst meegezongen en het vliegtuig naar de Olympische Spelen niet gepakt. Ik ben er inmiddels achter dat het niet uitmaakt of je droom realistisch was of niet. Als ‘ie in duigen valt, is het gewoon klote. Maar wat ik inmiddels ook weet, is dat het me niet verder helpt om in het verleden en in de angst om te falen te blijven hangen. Wat wél helpt, is om stukje bij beetje door pijn uit het verleden heen te breken. 


Tekst gaat door onder de foto.


Aan het einde van de tweedaagse – en hier ging dus zo’n 15 uur ‘proces’ aan vooraf – mochten we allemaal op een houten plank schrijven wat onze angst was en waarom. Met mijn blote hand, was het de bedoeling hier doorheen te slaan. Weerstand, CHECK! Maar ik had diezelfde afgelopen 15 uur al meerdere keren geleerd: weerstand is leren. En ja, ik ben er om te leren dus… nou ja je begrijpt, ook ik ging door die plank heen slaan! 


Mijn grootste angst was dat ik het (het ondernemerschap) fysiek niet aankan, omdat ik nooit de topvolleybalster ben geworden zoals ik zo graag had gewild. 10 mensen om mij heen tellen af, 3, 2, 1…… Een zwart moment, verstand op nul, helemaal in het hier en nu. Ik haal uit en huil… Mijn hand tintelt als een gek. Maar de plank: die is stuk! Ik kan het WEL. Ik kan het FYSIEK wel!


En dit is waar de angst voor falen en de angst voor succes zo dicht bij elkaar komen. De angst dat mijn nieuwe droom weer in duigen valt (falen) en de angst dat alle verhalen die met mijn hulp in de wereld komen wel eens enorme impact kunnen maken (succes). Ik ging zitten en schrijf: 


“Als je dit kan, kun je al die andere dingen die nodig zijn ook. Hier heb je je kracht laten zien, je focus, je lef, je doorzettingsvermogen. Elke keer dat je nog twijfelt, denk dan aan dit moment. Zie dat meisje in je. Hoe ze eindeloos vaak naar trainingen ging en ALLES gaf. Zij was een succes. Ze heeft niet gefaald. Straal zoals zij deed, want dat ben jij. Dat ben ik. Ze dacht alles verloren te hebben, volleybal was je leven. Maar nu weet je dat dat niet waar is. Er is zoveel meer. Wat als je heel, héél diep van binnen óók gaat stralen en vertrouwen. Je weet dat je ineens kan rennen, duiken en weer opstaan als je een bal achterna moet, nog steeds. De verhalen zijn je bal, laat ze niet vallen. Voel het vuur! Leef er voor. Je weet al hoe het moet…” 


Het ontroert me nog steeds nu ik dit typ. Het voelt naakt en kwetsbaar. Alsof ik een stukje van mijn dagboek deel. Maar niet delen is geen optie. Ik weet hoe ontzettend belangrijk het is. Precies dit verhaal had ik willen lezen toen mijn droom in duigen viel. Al is er maar 1 iemand die dit leest en er steun, inspiratie of kracht uit haalt, dan is het mijn kwetsbaarheid waard geweest. Lieve jij: gun jezelf het proces, ik geloof in je! En kom alsjeblieft bij me, als het jouw tijd is je verhaal te vertellen.


Lotte

Hieronder een van mijn meest toffe beachvolleybal wedstrijden in Paramaribo, Suriname. In de volle zon met een tropische bui op komst.


20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven