Zelfliefde gaat over jezelf onvoorwaardelijk waarderen

Hienke Nuninga (30) vertelt over haar reis naar zelfliefde. Een reis die onbewust al op jonge leeftijd begon en waarmee ze nu andere ondernemers verder helpt in hun persoonlijke zoektocht: “Veel ondernemers weten wel wat ze willen, maar worden als een elastiek weer terug getrokken door bekende gedachtes als: ik kan het niet of wie ben ik om dit te doen. Zelfliefde gaat over jezelf onvoorwaardelijk waarderen. Onvoorwaardelijk trots zijn op jezelf, waarderen wat je kwaliteiten en talenten zijn. Met name dat stukje onvoorwaardelijkheid is belangrijk.

“Het is als een akkoord van jezelf, om jezelf te mogen zijn.”

Alle foto's door: Lia Remmelzwaal


Zelf dacht ze onbewust jarenlang eerst aan allemaal voorwaarden te moeten voldoen: “Stukje bij beetje ben ik achter de voorwaarden gekomen die ik onderweg had opgedaan. Deze overtuigingen loslaten wat soms heel heftig, eventjes. Daarna gaf het heel veel rust. Zelfliefde staat voor mij voor dat je helemaal oké bent met wie je bent. Het geeft rust en een sprankeling. Het is als een akkoord van jezelf om jezelf te mogen zijn.”

Hienke groeide op in Dordrecht. Ze kende een lastige basis- en middelbare schooltijd: “Nu zie ik dat ik altijd bezig was met een stuk acceptatie, gezien willen worden en er bij willen horen. Ik had het idee dat ik er niet bij hoorde en ontwikkelde overlevingsstrategieën om de schooltijd door te komen zonder teveel gepest te worden. Ik probeerde van alles, tot een grote bek geven aan toe maar dat paste helemaal niet bij mij. Vanaf havo 4 werd mijn schooltijd wel fijn. We zijn toen verhuisd en ik kwam op een andere school terecht.”

Daar kwam bij dat haar thuissituatie liefdevol, maar ook pittig en verdrietig was: “Mijn moeder is op jonge leeftijd ziek geworden. Ze kreeg een aandoening waardoor ze arbeidsongeschikt raakte.”

“Ik voelde wel dat het niet klopte.”

Ze weet er nuchter mee om te gaan: “Ik zie nu ook: het is wat het is. Vaak zoeken we naar oorzaken van overtuigingen maar ik ben gestopt met spitten in mijn jeugd. De bodem komt niet want die zit vaak zoveel generaties verder weg.”

Ze straalt rust en liefde uit wanneer we het hebben over haar ouders: “Ik ben mijn ouders heel erg dankbaar voor alles. Je krijgt van alles mee in je opvoeding waar overtuigingen uit ontstaan. Dat wil echter niet zeggen dat ik in belemmerende overtuigingen moet blijven geloven.”We gaan terug naar haar werkende leven voor ze aan het ondernemerschap begon: “Ik was docent Engels op een middelbare school en dat was echt intens. Het is een heel mooi beroep. Als het echt je passie is, is het fantastisch. Voor mij was het vooral zwaar. Ik wist nog niet dat ik hoog gevoelig ben dus 30 van die stuiterballen die totaal geen zin hebben in Engels, dat was pittig. Het stukje enthousiasme ontbrak bij mij. Stiekem heb ik altijd wel aangevoeld, dit is het niet voor mij. Maar je krijgt ook alle antwoorden van collega’s: even volhouden, het onderwijs is zwaar, hou vol, hou vol, hou vol. Daardoor dacht ik inderdaad dat ik moest volhouden en dat ik er doorheen moest. Maar ik voelde wel dat het niet klopte. Ik werd vlak, niet meer enthousiast, niet meer verdrietig.”

Hienke deed tig beroepstesten om te onderzoeken wat het dan wel moest zijn: “Het frustrerende was dat het onderwijs er telkens weer uit kwam. Ik bleef zoeken naar wie ben ik, wat wil ik en kwam in een burn-out terecht. Ik vroeg me vooral af hoe ik ervoor ging zorgen dat ik me minder ging aantrekken van wat andere mensen van mij vinden. Dat was een heel groot issue voor me.”

“Ik héb gedachtes maar bén ze niet.”

Om de ernst van de situatie te schetsen, geeft ze een super kwetsbaar en puur voorbeeld: “Het ging zo ver dat ik geen boodschappen ging doen, als er scholieren voor de supermarkt op een bankje zaten aan wie ik les gaf. Wat zullen ze wel niet van me vinden?”

Het roer moest om. En het roer ging om: “Ik ben een coachopleiding begonnen en daar leerde ik dat ik gedachtes héb maar die niet bén. Ik was altijd heel kritisch naar mezelf en ik leerde dus: ik heb deze kritische gedachten maar ik bén ze niet. Ineens kreeg ik een keuze of ik er naar ging luisteren of niet.”


Tekst gaat verder onder de foto


Ze wilde aan de slag als kindercoach en is daarom begonnen met haar eigen onderneming: “Ik voelde vertrouwen en besloot er voor te gaan. En toch raakte ik weer in de war van alle meningen die er waren. Over ‘hoe je hoort’ te ondernemen. Ik kom niet uit een ondernemersgezin en dat maakte me wat onzeker. Ik zocht gelijk de grootste namen op waar ik achteraan kon gaan. Voor mij was dat Gabrielle Bernstein. Ik dacht: ik moet van de beste leren, dan zal ik ook sneller de beste zijn.”

Gelukkig kreeg ze van haar grote voorbeeld Gabby meerdere prachtige inzichten: “De belangrijkste was dat ik leerde hoe ik mijn vertrouwen kon pakken in mijzelf en als coach. Ik leerde dat het niet om mij gaat, maar om het werk wat ik doe en de mensen die ik daarmee kan helpen. Daar moest ik op leren intunen. Ik voelde toen echt, wauw dit is het.”

“Wanneer ga jij geld verdienen met je bedrijf?”

Toch bleef haar ondernemersleven een struggle met ups en downs: “Ik ben vanaf de start van mijn onderneming allerlei coaching en trainingen gaan volgen, zonder het resultaat dat ik wilde. Ik heb over de €10.000 geïnvesteerd in allerlei trainingen. Ik ben zelfs nog weer terug in loondienst gegaan. Uiteindelijk dacht ik, ik moet 1:1 coaching zoeken en niet meer alles online willen doen. Vol overgave dook ik er in en ik zei tegen mijn vriend: dit is het! Hij reageerde: Hienke dit is al de zoveelste investering die je doet. Wanneer ga jij geld verdienen met je bedrijf? Hij steunt me hoor! Maar gaf me ook een realiteitscheck.”

Vol overtuiging stapte ze alsnog in het traject: “Puntje bij paaltje kwam ook daar weer niet hetgeen uit dat ik had gehoopt. Vanuit de mastermind groep kreeg goedbedoelde adviezen, dat ik weer bij het begin moest beginnen. Ze dachten dat een online niet zou lukken omdat ik te weinig volgers en mensen op mijn email lijst had. Het maakt niet uit of ze gelijk hadden of niet. Het enige wat uitmaakte is dat het mijn onzekerheid zo diep raakte. Ik kon alleen maar denken: ik heb al die jaren geïnvesteerd. Alles heb ik stap voor stap gevolgd en nu krijg ik dit als feedback. Ik wilde stoppen met ondernemen en heb alles on-hold gezet. Ik ben gaan onderzoeken waarom ik er nu zo door van de leg was? Het voelde zo ontzettend als falen. Ik kwam erachter dat ik nog steeds bezig was met het vinden van de goedkeuring van buiten mijzelf.”“Gelukkig zijn, heb ik voorop gezet.”

Een diepere laag in haar zoektocht naar zelfliefde begon: “Ik wist nu dat dit speelde en dacht deze voorwaarde al te hebben losgelaten. Blijkbaar was dat nog niet zo. Ik was nog dingen aan het doen omdat ik dácht dat dat me gelukkig maakte. Toen ben ik het gaan omdraaien. Gelukkig zijn, heb ik voorop gezet. Ik ben met mezelf aan de slag gegaan om te zorgen dat ik eerst gelukkig werd met mezelf en mezelf ging waarderen. Ik moest die voorwaarden loslaten. Ik ben waardig zoals ik ben en daarvoor hoef ik niet aan een voorwaarde te voldoen. Dat heb ik nu als waarheid kunnen aannemen. Ik mag me elke dag gelukkig voelen en als ik me niet blij voel is het enige wat ik hoef te doen deze gedachten te switchen. Het geeft mij heel veel vertrouwen dat ik na al die jaren heb ontdekt dat ik oprecht goed genoeg ben zoals ik ben.”

Ze vond het geluk dus niet bij alle online trainingen, maar in zichzelf: “In veel online trainingen mistte ik de diepere laag. Ik wilde niet alleen iemands visie horen. Ik wilde leren hoe ik nou écht in mezelf kan geloven. Toch geloof ik wel dat het kan online en dat wil ik dan ook zeker benoemen. Kim Munnecom en Gabrielle Bernstein zijn mooie voorbeelden daarvan.”

“Het is een reis naar zelfliefde en eigenwaarde.”


Nu is het dan echt de tijd om haar bedrijf te ontwikkelen vanuit een liefdevolle plek: “Door mijn gedachten te shiften voel ik me krachtig, diep van binnen. Ik voel de passie die ik al die jaren zo heb gemist. Het is zo bijzonder, want het blijkt helemaal niet moeilijk.”

Hienke lacht: “Iedereen kan dit gevoel creëren. Mijn ervaring in het onderwijs past nu uiteindelijk heel goed bij wat ik doe. Ik vertel graag en leg graag dingen uit. Ik vind het fijn om te onderwijzen maar wel over een onderwerp dat me aan het hart gaat.”

Ze richt zich met haar bedrijf op vrouwen die hun kracht diep van binnen willen (her)pakken: “Ik heb een online training neergezet die de basis hiervoor vormt. We lopen er sámen doorheen, precies om alle redenen die ik eerder heb genoemd. Het is een reis naar zelfliefde en eigenwaarde. Je goed voelen met jezelf. Ik begeleid je daarbij, stel vragen. Ik wil je niet alleen mijn visie meegeven maar samen bij jouw diepere laag komen.”

En dat we haar in de gaten mogen houden de komende jaren, blijkt uit haar ambities. Hienke durft groot te dromen:“Ik wil heel graag evenementen organiseren. Ik voel me daar zelf altijd heel fijn en volwaardig, met allemaal gelijkgestemden. Mensen willen elkaar steunen. Ik zie het voor me zoals bij Gabrielle Bernstein. Echt laten ervaren: de shift, de doorbraak, de transformatie. Overtuigingen zitten letterlijk in je systeem, in je lijf. Maar je kan het shiften naar een sprankelende energie.”
Wil je jouw persoonlijke (business) verhaal ook door Lotte laten optekenen? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden.141 keer bekeken0 reacties