Het perfecte plaatje - van binnen en van buiten

Nienke Jolien Geres groeide samen met haar broertje op in Slochteren: “We hebben een super fijn gezin. Ik heb een onbezorgde jeugd gehad. Op m’n 15e verhuisden we naar Hoogezand. In plaats van elke dag 45 minuten heen en 45 minuten terug te fietsen naar school, woonden we nu een stuk dichterbij. Dat was heel erg fijn want door weer en wind fietsen vond ik vreselijk. Maar je wordt er wel hard van.”Aanvankelijk was verhuizen naar Hoogezand allerminst het plan van haar ouders: “We zouden eigenlijk naar Frankrijk emigreren. Mijn ouders wilden daar een camping beginnen. Uiteindelijk ging dat toch niet door, dat kwam door de crisis. Nu denk ik, het is beter zo. Maar toen wilde ik dat wel graag. Het leek me heel leuk en ik zou het misschien zelf alsnog in de toekomst wel willen doen. Een bed & breakfast, zoals je het op TV ziet, dat lijkt me geweldig.”


Na de havo ging ze naar Groningen om daar Vastgoed & Makelaardij te studeren aan de Hanze Hogeschool: “Huizen heb ik altijd heel leuk gevonden. Dat kwam vooral door die huizenprogramma’s op TV. Daarom koos ik deze studie met het idee om in Engeland makelaar te worden. De opleiding was het niet helemaal, maar daar kwam ik pas laat achter. Het was heel breed en het richtte zich nauwelijks op makelaardij. Maar ja, dan ben je al een tijd bezig en maak je het toch maar af. Ik vond het anders zonde van de jaren en het collegegeld. En ik wilde een half jaar in Londen gaan studeren, dus ik zette door. De studie was heel commercieel en het type mens wat daar rond liep was echt anders dan ik. Mensen die hun woordje altijd klaar hebben en dat ook graag willen laten horen. Ik ben van nature veel rustiger en creatiever ingesteld.”


“Er waren veel mooie beloftes. Een eigen auto, een secretaresse maar veel werd niet waargemaakt.”

Na haar afstuderen kon Nienke aan de slag bij haar stagebedrijf: “Dat was een hele leuke plek met fijne collega’s, maar het bleek uiteindelijk dat daar niet genoeg werk was voor mij. Ik kon daar drie dagen per week werken op het makelaarskantoor. Veel werk achter de computer als office manager en dat was niet wat ik lang wilde blijven doen. Via LinkedIn kreeg ik een berichtje met de vraag of ik voor een ander makelaarskantoor wilde werken. Zij waren op zoek naar een nieuwe KRMT (kandidaat Register Makelaar Taxateur). Er waren veel mooie beloftes: meer salaris, een auto, een secretaresse. Maar dat werd niet helemaal waargemaakt.”Hoe zit dat precies, met de verschillende ‘niveaus’ waarop je kan werken als makelaar: “Als je een studie voor makelaardij hebt gedaan, ben je ARMT of KRMT (assistent- of kandidaat register makelaar taxateur). Daarna heb je nog RMT, de gecertificeerde makelaars, nog een stapje hoger dus. Het is een vrij beroep dus je bent niet meer beëdigd. Na mijn studie was ik kandidaat makelaar. Je mag dan nagenoeg alles doen, behalve huizen taxeren, zoals je dat nodig hebt om een hypotheek te kunnen krijgen bij de bank. Het is wel al een tijdje geleden dat ik me erin heb verdiept, volgens mij zijn ook die regels nu weer anders.”


Na een jaar ging ze weg. Halverwege 2018 was het tijd voor een nieuwe stap: “Helaas was bij mijn nieuwe werkgever niet alles even goed georganiseerd. Met name de taakverdeling riepen wel eens vraagtekens op bij mij. Dat leverde heel veel stress op. Zoveel dat ik dingen vergat, echt de meest simpele dingen. Ik was ook altijd moe, zelfs het doen van boodschappen werd een enorme drempel. Het was ongeveer de enige activiteit die ik deed op een dag. Ik ben voor mezelf begonnen omdat ik helemaal overliep. Regelmatig zat ik tegen de voordeur in elkaar gezakt te huilen als ik thuis kwam. Het was echt nodig om de regie in eigen handen te nemen want zo kon het niet langer. Ik besloot mijn eigen fotografiebedrijf te starten en dat doe ik nog steeds! Natuurlijk is die start financieel spannend. Je moet investeren in apparatuur, maar ook nog je huur en eten betalen… Ik ben er toen parttime naast gaan werken bij een woningcorporatie. Toch weer iets met huizen.”


“Ik besloot mijn eigen fotografiebedrijf te starten en dat doe ik nog steeds!”

Op dit moment werkt ze als fotograaf voor makelaars. Na wat omzwervingen vond ze haar huidige baan waarin ze de liefde voor fotografie en huizen kan combineren:

“Naast mijn eigen bedrijf ben ik ook in dienst bij een bedrijf die visuele presentaties maakt voor makelaars. Ik maak nu foto’s en video’s van huizen voor makelaars. Ik zit veel in de auto, dat is het enige grote minpunt maar ik ben wel dagelijks in contact met mensen en ik kom op de mooiste plekken. Ik werk in Groningen, Drenthe en Friesland. Van eenvoudige tussenwoningen tot enorme villa’s, overal kom je binnen. Ook wel eens op gekke plekken, een manege bijvoorbeeld of een bouwval waar een zwerver in woonde. Ik heb me in die situaties wel eens afgevraagd of ik voor de gek gehouden werd, ja. Maar goed, ik kom daar niet om de woning op te ruimen of te stylen. Dat moeten mensen zelf doen. Om dit werk in Frankrijk te gaan doen, zou ik ook wel zien zitten want daar zijn de foto’s, op de Franse versie van Funda, erg slecht. Het zijn nog geen concrete plannen hoor, maar wie weet!”“Van eenvoudige tussenwoningen tot enorme villa’s, overal kom je binnen.”

Hoewel Nienke wel een opleiding op zak heeft als verkoopstylist: “Mijn werkgever biedt dat niet als dienst. In het noorden is er weinig vraag naar. In het westen gebeurt het heel veel dat huizen opnieuw worden ingericht, puur voor een betere verkoop. Mensen in het noorden zijn wat nuchterder en vaak ook bang dat hun hele huis verbouwt moet worden, wat niet zo is. Of ze hebben er geen geld voor over. Ik heb een opleiding voor styling gedaan wat puur gericht is op de verkoop van woningen. Verkoopstyling loont echt. Regelmatig sta ik stil bij de vraag of ik datgene wat ik doe, nog steeds leuk vind. Zelfontwikkeling is voor mij erg belangrijk.”


“Regelmatig vraag ik mezelf af of ik datgene wat ik doe, nog steeds leuk vind.”

En dus is ze volop bezig zichzelf te ontwikkelen: “Ik ben zo iemand die gek is op zelfhulpboeken. Ik heb er veel thuis liggen, niet allemaal gelezen overigens. Maar mezelf ontwikkelen door boeken te lezen en cursussen te volgen, dat vind ik heel fijn. In de periode dat ik zo overliep, ging het ook privé zo niet lekker. Mijn toenmalige vriend had ernstige financiële problemen, ik zat niet goed in mijn vel en onze relatie kwam daardoor onder druk te staan. Omdat er veel verhalen over zijn bedrijf rond gingen, wil ik er niet te veel over kwijt. Ook omdat ik zelf niet alle feiten ken. Ik weet ook tot op de dag van vandaag niet welke verhalen waar of niet waar zijn. Ik wil het ook niet meer weten. Het is geweest.”En zoals vele millennials voelde ook Nienke op dat moment: “Ik kan natuurlijk niet opgeven. Ja, ik ben wel meer belang gaan hechten aan doen wat ik leuk vind. Het heeft me laten inzien dat geld niet gelukkig maakt. Of je het nu helemaal niet hebt of heel veel, het doet er niet toe. Natuurlijk, je moet iets hebben om van te leven maar ik ben er anders tegenaan gaan kijken. Regelmatig vraag ik mezelf af of ik datgene wat ik doe, nog steeds leuk vind. Zo ja, dan ga ik er mee door. Zo niet, dan is het tijd voor wat anders. Of het veel geld oplevert, dat is een tweede. Het staat niet meer nadrukkelijk voorop, zoals eerder wel het geval was. Iets wat bij mijn generatie past, denk ik. Iedereen wil wel veel geld verdienen en alles perfect op een rijtje hebben.”


“Ik ben vrij introvert en dat is in onze extraverte maatschappij best lastig.”

Terugkijkend vertelt ze: “Je moet wel doorgaan, je hebt geen keus. Voor onze generatie zijn burn-outs heel normaal. Mensen zeggen altijd: “oh stel je niet aan” of “oh komt wel goed”. Maar het is wel heftiger dan dat je denkt. Je ziet niet het hele plaatje van iemand. Zowel mensen die heel dichtbij je staan als degene die verder weg staan, zien het vaak niet totdat je iets zegt. Uiteindelijk zei mijn huisarts dat ik wel naar hun praktijkondersteuner kon gaan. Een soort psycholoog. Maar daar kreeg ik te horen dat ik nog zo jong was en het wel goed zou komen. Toen dacht ik, ik los het zelf wel op.”


Nienke kwam er pas op latere leeftijd achter wat het voor haar betekent dat ze introvert is: “Ik ben vrij introvert ja, en dat is in onze extraverte maatschappij best lastig. Ik denk dat dat ook meespeelde in dat gevoel van burn-out zijn. Vroeger kende ik de woorden introvert en extravert niet, tot ik daar op een website ineens over las. Op school kreeg ik vaak te horen dat ik mezelf meer moest laten zien. Vreselijke opmerking vond ik dat. Vanuit huis kreeg ik juist mee: “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Dat was dus een beetje tegenstrijdig. Social media speelt natuurlijk ook een rol. Jezelf vergelijken met een ander en je altijd maar mooier moeten voordoen naar de buitenwereld. Ik weet dat dat voor veel mensen van mijn generatie stress en druk oplevert. Logisch dat er zoveel burn-outs zijn. Ik ben me er minder druk om gaan maken. Ik weet nu wat introvert zijn is en dat is goed.”


“Het is écht belangrijker dat je leuk vindt wat je doet, ook zonder het perfecte plaatje.”


En gelukkig lukte het haar om zelfstandig stappen te zetten in haar persoonlijke ontwikkeling: “Ik heb nu een hele leuke relatie, we wonen samen en het gaat heel goed met me. Daar ben ik heel blij mee, dat staat op de eerste plek. Of ik ooit nog naar de zonnebloem velden in Frankrijk verhuis, dat zal de toekomst uitwijzen. Ik wil niet meer teveel kijken naar hoe anderen leven. Ik heb er nog steeds last van als ik Instagram open maar ik weet nu: daar is zoveel onecht. Ik maak me er soms wel eens zorgen over dat het zoveel burn-outs en andere problemen veroorzaakt. Het is écht belangrijker dat je leuk vindt wat je doet, ook zonder het perfecte plaatje. Ik creëer liever een ander soort perfect plaatje, namelijk een foto.”


Zelf heeft ze daarom ook nog mooie wensen als fotograaf: “Ik vind de huizen super leuk, maar portretfotografie ook. Bijvoorbeeld voor ondernemers die foto’s nodig hebben voor hun website. Naast mijn baan kan ik dat gelukkig blijven doen!”*Update: inmiddels fotografeert Nienke behalve huizen ook bruiloften & lifestyle fotografie. Denk hierbij aan families, koppels, newborn en zwangerschaps fotoshoots.

7 keer bekeken0 reacties