Fardou de Jong: Doen waar je écht blij van wordt!

Ze werkt bij de Gemeente Leeuwarden en ondertussen bouwt ze aan haar eigen bedrijf, de interieur en sierraden webshop Plek Online. Fardou de Jong is in juli 2020 live gegaan: “Nu tijdens Corona is er meer tijd vrijgekomen om daar aan te werken. Maar eerlijk gezegd mis ik mijn collega’s ondertussen wel hoor! Helaas moet ik nog tenminste tot september wachten tot ik weer naar het kantoor mag.”Fardou begon op de HAVO maar was, naar eigen zeggen, zo’n type die vooral heel veel interesse had in dingen die niet met school te maken hadden: “Vriendinnen, uitgaan, daar werd ik er blij van. Uiteindelijk heb ik vijf jaar HAVO gedaan maar ben ik alsnog zonder diploma van school gegaan. Ik heb heel lang getwijfeld of ik het laatste jaar nog over zou doen. Tot mensen in mijn omgeving zeiden: “Volgens mij moet je iets gaan doen wat je leuk vindt en jezelf niet nog een jaar kwellen.”


“Ik ging stages lopen in Amsterdam en daar heb ik meer geleerd dan in vijf jaar middelbare school.”


Fardou besloot naar het MBO te gaan: “Als je dat vroeger tegen me had gezegd, had ik gedacht dat het MBO heel ‘laag’ zou zijn. Ik wilde dat niet en zag mezelf op het HBO. Maar toen ik ging nadenken, besefte ik dat ik op het MBO iets kon gaan doen wat ik echt leuk vond. Ik heb de modeopleiding gedaan en dat was de beste keuze ooit. Ineens mocht ik aan de slag met dingen die ik echt heel erg leuk vond. Ik ging stages lopen in Amsterdam en daar heb ik meer geleerd dan in vijf jaar middelbare school. Na mijn laatste stage kreeg ik op mijn 18e een baan aangeboden en mocht ik daar blijven werken. De droom van ieder meisje, denk ik.”


In de grote stad werd ze snel volwassen: “Je moet wel. Het werk was erg leuk. We werkten met veel bekende mensen. Elke dag zat ik helemaal vol van alle verhalen en belde in excited mijn moeder op om te vertellen wat er allemaal was gebeurd. Ik had niet echt een sociaal leven in Amsterdam want ik was alleen maar aan het werk. In het weekend ging ik terug naar Leeuwarden. De eerste keren dacht ik: pfff, nu ben ik hier weer. Maar na een half jaar in Amsterdam kreeg ik heel erg heimwee. Mijn relatie, familie en vrienden woonden allemaal in Leeuwarden. Vrijdagavond laat ging ik naar huis, het hele weekend plande ik vol afspraken en op zondagavond ging ik weer terug. In Amsterdam kwam ik na mijn werkdag iedere avond thuis in een leeg appartement. Uiteindelijk brak dat me op.”


“De baan was steady, ik had een lekker inkomen, we kochten een huis.”

Fardou begon zich af te vragen wat nu het belangrijkste was: “Is dit het nou? Dat vroeg ik me wel echt af. Ik vond het een hele moeilijke beslissing om mijn droombaan op te zeggen en terug te gaan naar Leeuwarden. Eenmaal hier dacht ik wel: “oké en nu?” Ik was bang dat ik nergens aangenomen zou worden omdat ik geen HBO papiertje had. Dat bleek gelukkig niet zo te zijn.”Een goede baan bij een grote verzekeringsmaatschappij lag namelijk in het verschiet: “Ik begon in het callcenter en dacht, prima. Ik heb nu een leuke baan en kijk dan ondertussen wel om me heen naar een baan in de mode. Ik zat er erg op m’n plek en had onwijs leuke collega’s. Ik groeide door, kon mijn creativiteit kwijt, kreeg een vast contract en was ineens vier jaar verder. De baan was steady, ik had een lekker inkomen, we kochten een huis. Maar ja… Je raad het al, ik kreeg er niet echt meer energie van en het begon te kriebelen om toch weer richting de mode te gaan.”


“Naar de buitenwereld leek het allemaal mooi.”

Er was één toonaangevend modebedrijf in Friesland waar ze wel wilde werken: “Ik werd aangenomen en was dolgelukkig. Ik realiseerde me: hier heb ik het HBO papiertje óók niet nodig. Er zijn dus echt meerdere wegen die naar Rome leiden. Helaas viel de baan heel erg tegen. Het was moeilijk om te concluderen dat iets waar je zo naar uit hebt gekeken, waarvan je denkt dít is het, zo tegenvalt. De eerste maanden dacht ik dat ik moest wennen aan het bedrijf, de mensen, mijn leidinggevende. Maar uiteindelijk wist ik ook wel dat ik mezelf voor de gek hield. Naar de buitenwereld leek het allemaal mooi. Vrienden waren onder de indruk dat ik zo’n fantastische baan had terwijl ik alleen maar kon denken: ik vind het helemaal niet leuk.”Na een half jaar kreeg directe omgeving van Fardou door dat het niet goed met haar ging en ze tegen een burn-out aan zat: “Ik kon niks meer. Zelfs de kleinste dingen waren teveel moeite. Ik had nergens meer zin in, terwijl ik eerder altijd een druk sociaal leven had. Op vrijdagmiddag was ik heel blij dat ik weekend had maar op zaterdagmiddag begon de ellende. Gevoelsmatig was het dan bijna weer maandag. Op zondagmiddag had ik heel veel buikpijn, morgen moet ik weer.”


“Ik voelde dat ik iets meer schijt mocht hebben aan wat anderen allemaal denken.”

De ambitie om voor zichzelf te beginnen, was er op dat moment al: “Ik liep tegen hiërarchische dingen aan waar ik niet blij van werd. Als je zo jong, zo ongelukkig bent in je baan en je creativiteit wordt volledig tegengehouden, dan gaat er iets niet goed. Een van mijn beste vriendinnen zei: “Je moet nu voor jezelf kiezen”. Ik diende mijn ontslag in en moest nog anderhalve maand doorwerken. Uiteindelijk had ik op oudejaarsdag 2019 mijn laatste werkdag van mijn droombaan, wat niet mijn droombaan bleek. Ik ging er over nadenken waar ik wél echt blij van zou worden en ben gaan solliciteren zodat ik mijn bedrijf kon opzetten naast een parttime baan. Beide is geluk. Ik vond een fijne baan bij de Gemeente Leeuwarden en belangrijker: ik kreeg weer rust en ruimte in mijn hoofd.”Het idee ontstond om haar eigen webshop te starten. Door de Coronacrisis kwam alles in een versnelling: “Ik kon alles zo op papier zetten. Tijdens de online Breakfast Clubs kreeg ik een laatste zetje van al deze inspirerende vrouwen. Ik voelde dat ik iets meer schijt mocht hebben aan wat anderen allemaal denken. De belemmerende stemmetjes mocht ik gaan loslaten. Ik wilde dit al jaren, nu was het tijd voor mij. Ik ben altijd al met interieur en sierraden bezig geweest en nu is de webshop gewoon live.”


“Ik vond dat ik me niet zo moest aanstellen en gewoon moest doorzetten.”

In plaats van iedereen om haar haar heen te willen pleasen, spreekt Fardou nu hardop uit dat het tijd is voor haar eigen dromen: “Ik ben nu aan het doen wat me blij maakt en waar ik volledig achter sta. Het is mijn keuze en dat voelt heel erg goed. Voor iedereen die vast zit in een baan zou ik willen zeggen: wees eerlijk tegen jezelf. Dat ben ik lange tijd niet geweest. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik de bedrijfscultuur wel zou kunnen veranderen, onzin. Ik was niet eerlijk naar de mensen om mij heen, zei tegen hen dat het allemaal wel prima ging. Ik vond dat ik me niet zo moest aanstellen en gewoon moest doorzetten. Geef toe dat het niet goed gaat, vraag hulp en zoek steun. Als ik dat eerder had gedaan, had ik de knoop eerder doorgehakt. Ik heb lang gedacht dat het wel beter zou worden, dat ik moest wennen. Maar diep van binnen weet je wel of dat het geval is, of dat het niet goed zit.”


Spijt van haar keuzes heeft ze overigens allerminst: “Ik heb er zoveel van geleerd. Als ik op safe had gespeeld, zat ik nu nog steeds bij de verzekeringsmaatschappij. Maar nee, ik ben blij dat ik in het diepe ben gesprongen ook al heeft het niet zo uitgepakt als ik had gedacht. Ik sta nu stevig in mijn schoenen als het er op aankomt. Ik weet wat ik wil en ook wat ik niet wil. Als jij iets doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, dan kan je alles bereiken wat je wil. Ook als het niet allemaal in een keer lukt.”Ooit komt er een eigen fysieke interieur en sierraden winkel: “Ja dat is mijn droom. Als ik een gigantisch startkapitaal had gehad, was de winkel er al geweest.”


Lachend: “Op kortere termijn was het haalbaar om te beginnen met een webshop. We moeten allemaal ergens beginnen.”


En zo kunnen we straks allemaal de leukste woon en mode accessoires shoppen bij Plek Online: “Zelf wil ik na een paar maanden vaak weer dingen wisselen in mijn huis. Het wordt daarom een shop waarin je voor een leuke prijs mooie items kunt scoren. Ik geniet van het inkopen. Met veel aandacht en liefde kies wat er in de shop komt. Het is een overweldigend mooi gevoel om achter ieder product te staan dat binnenkort verkrijgbaar is.”


Shop nu via: https://www.plekconceptstore.nl10 keer bekeken0 reacties