Een hersentumor op je 14e - Positief Toegepast Psycholoog Ilse Zijlstra vertelt haar verhaal

Bijgewerkt op: 11 sep 2020

Ilse Zijlstra, slechts 24 lentes jong, kent de grote levenslessen. Op 14-jarige leeftijd werd bij haar een hersentumor ontdekt. Nu is ze Positief Toegepast Psycholoog en geeft ze zoveel liefde aan de mensen om haar heen. Zowel online als offline.

De grootste inzichten van deze podcast:

- Luister naar je gevoel. Zeker als moeder over je kind. Dankzij de alertheid van mijn moeder, die het niet vertrouwde, kwam ik sneller aan de beurt in het ziekenhuis.

- Maak een feestje van je leven ondanks tegenslagen of teleurstellingen. Geniet van de kleine dingen in het leven. Creëer gelukkige momenten.

- Doe NU de dingen waar je blij van wordt.

- Zeg aan het eind van de dag hardop dat het een fantastische dag was. Noem, of schrijf, tenminste drie dingen op waar je dankbaar voor bent.

- Deel je verhaal en ervaar verbinding met andere mensen op een dieper niveau.


Je luistert de podcast hier: Soundcloud - Spotify - iTunes


Ilse groeide op in Friesland. Ze kende een fijne jeugd tot haar 14e levensjaar. Nadat ze steeds vaker hoofdpijn kreeg, zette de diagnose haar leven op z’n kop: een hersentumor. Het bericht bracht enorm veel verdriet bij haar ouders, familie en vrienden op school. Ilse herinnert zich nog goed het moment dat haar vader het ziekenhuis in kwam lopen: “Hij huilde en als pap huilt, dan moet het wel heel erg zijn. Hij huilt niet zomaar. Hij is mijn held en op dat moment drong het tot mij door dat het heftig was”.

Voor verder onderzoek en behandelingen moest Ilse meerdere keren per week vanuit Friesland naar Groningen reizen. Er volgden verschillende operaties. Tijdens de eerste operatie werd in 9 uur een groot deel van de tumor verwijderd. Een half jaar later volgde wederom een operatie. Elke keer was het spannend of ze nog zou kunnen zien, omdat de tumor verkleefd was met haar oogzenuwen. Toen weer een half jaar later de tumor opnieuw gegroeid was, werd gekozen voor bestralingen.

Bewonderingswaardig voor een 14-jarig meisje: Ilse koos na elke operatie of slechtnieuwsbericht er bewust voor om weer aan te sterken. Ze wilde perse herstellen en blijven genieten van het leven. Samen met ouders en grootouders maakten ze van iedere reis naar Groningen een feestje.

Door deze intensieve jaren, was Ilse zich al jong bewust van de grote levensvragen. De aansluiting bij leeftijdsgenoten werd daardoor minder makkelijk. Zeker toen ze op haar 17e nogmaals een enorme klap te verwerken kreeg: een hersenbloeding zorgde wederom voor een terugval in haar gezondheid. Sindsdien heeft ze een inwendige drain die vocht afvoert van haar hoofd naar haar buik, als de druk te groot wordt.

Helaas werd ze door al deze gebeurtenissen angstig, voorzichtig en terughoudend maar… ze leerde genieten van de kleine dingen. Ze rondde haar VWO af en koos voor de HBO opleiding Toegepaste Psychologie. Daar ontdekte ze dat de Positieve Psychologie een hele wetenschap is. Ilse leerde veel over de werking van onze hersenen, onder andere dat we in staat zijn door positieve gedachten gemakkelijker nieuwe (positieve) gewoontes aan te leren. Dankzij haar doorzettingsvermogen en positieve instelling, werkt Ilse nu als zelfstandig Positief Toegepast Psycholoog en mag zij mensen begeleiden in hun persoonlijke reis.
Met dank aan Demi Kromowidjojo voor de totstandkoming van deze blog. Demi is de topper die achter de schermen meeschrijft aan de artikelen over de live sessies en podcasts.

262 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven