3 stappen om uit de schaduw te stappen

Iets waar we allemaal wel eens last van hebben, is de angst om uit de schaduw te stappen: Straalangst. De vraag is, in hoeverre houdt dat je tegen? Durf je de stap te nemen om uit je schaduw te stappen, ook al is het spannend? Of blijf je er toch liever in... En wat kost je dat of levert het je op?


Stap 1: Bewustzijn

Vraag jezelf eens af, waarom je in de schaduw bent gaan staan. En in wiens schaduw sta je eigenlijk? Is het je eigen schaduw, of misschien wel de schaduw van je ouders, vriend of werkgever.


Vaak gaat het om de eerste persoon die in je hoofd plopt. In veel gevallen is dit ook nog eens een persoon die je niet wilt horen. Waardoor je jezelf weer gaat afvragen of het echt over die persoon zou gaan, meestal wel!


Stap 2: Uit de schaduw stappen

Als jij uit de schaduw stapt, word je groter. Wie wordt er dan vervolgen kleiner? Stel dat jij wil gaan ondernemen, maar je partner vindt dat maar ingewikkeld. Hij gaat dan waarschijnlijk voor je staan, waardoor je in zijn schaduw komt te staan. Op het moment dat je daaraan voorbij gaat, dan word jij groter en de ander kleiner.


Het kan ook zijn dat het de schaduw van je ouders is. Wanneer zij nooit in het licht hebben durven stappen en jij opeens wel die stap zet, worden je ouders kleiner. Jij gaat dan verder waar zij gebleven zijn en hoewel het de bedoeling is, voelt het vaak spannend en soms zelf ongemakkelijk aan.


Vraag jezelf dus ook af of jij het misschien toe laat? Blijf jij staan in de schaduw van andere, of besluit je om voor jezelf te kiezen en in het licht te stappen? Als het namelijk echt iets is wat je zou willen, dan zou je er aan voorbij gaan.


Stap 3: Benoem het

Het kan ook helpen om het gewoon te erkennen en benoemen. Geef aan wat je van de ander nodig hebt. Geef toe dat je het spannend vindt wat je gaat doen. Erken dat je snapt dat zij het ook spannend vinden, maar dat je hun steun wel nodig hebt.Eerlijk is eerlijk, door de angst om uit de schaduw te stappen hou je jezelf klein. Wil jij uit de schaduw stappen, ook al is het nog spannend? Dan is de online straalangst mastery voor jou!


23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven