3 stappen om je niet te laten leiden door onzekerheid


Onzekerheid is universeel, iedereen ervaart het soms. De mate waarin, verschilt van persoon tot persoon. Wat je te vaak terugziet, is dat de onzekerheid als een deken over je heen ligt en dat álles bepaald wordt door die onzekerheid. Waardoor je dus ook dingen niet doet, die je eigenlijk wel zou willen doen.


Een vriendin van mij wees me er laatst ook op, dat ik twee keer zei ‘wat zullen andere daar wel niet van vinden’. Wat boeit jou dat nou wat andere daarvan vinden? Vroeg ze aan mij. Dit was voor mij ook weer even een realisatie momentje. Want dat is inderdaad niet iets waar ik me druk om hoef te maken, het is namelijk wat ík wil.


Toch is deze gedachte heel logisch. En iedere keer als je weer next leven gaat of als je iets nieuws gaat doen, zullen dit soort gedachten opkomen. De vraag is dan alleen: luister je ernaar of niet?


Op papier klinkt dit nu heel makkelijk, maar in de praktijk lukt dit toch nog niet bij iedereen. Daarom heb ik 3 stappen voor je die je kan gebruiken om je niet te laten leiden door je onzekerheid.


Stap 1: Waar zit de oorsprong?

Als eerst ga je kijken waar de oorsprong van het probleem ligt. Dat kan bijvoorbeeld komen uit je opvoeding of uit dingen die je hebt meegemaakt. Vervolgens kan je onderzoeken of deze overtuigingen je in het nu nog steeds verder helpen. Het komt heel vaak vanuit oude patronen of een 'kind stuk'. Iets wat voor volwassenen niet meer relevant is, maar waar je je nog wel steeds naar gedraagt.


Stap 2: Bewustwording

Bewustwording is heel belangrijk. Als je je niet bewust bent van het patroon wat er onder ligt, dan wordt het heel lastig om hem te tackelen. Dan kan je er ook geen nieuw gedrag tegenover zetten. Het begint allemaal bij bewustwording.


Stap 3: De taal die je gebruikt

Wat je tegen jezelf zegt, heeft een hele grote invloed op je. Ik zei nu bijvoorbeeld 2x ‘wat zullen andere daar wel niet van vinden’. Maar moet je nagaan als ik dat iedere dag 10x tegen mezelf zeg, of onbewust denk. Dan sluipt die er wel langzaam in. Waardoor je je continu gaat afvragen wat andere er wel niet van zullen vinden. Dat gaat je uiteindelijk tegenhouden in de dingen die je wilt doen.


Het gaat dus ook om bewustwording van taal. Iedere keer wanneer jij een catch yourself momentje kan pakken, dan kan je weer kiezen welke taal je daarvoor in de plaats gaat zetten.


Ik ben niet goed genoeg

Het ik ben niet goed genoeg syndroom, kan je heel vaak terugleiden naar het systeem van herkomst (je gezin). Vaak is dat iets wat je nu echt niet meer nodig hebt. Het dient je misschien wel, maar vanuit een verkeerd motief.


In de onzekerheid blijven zitten, is namelijk heel veilig. Als je zo onzeker bent, dan hoef je de stap ook niet te zetten, want dat durf je niet. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen:

  • Welke dingen zet je ervoor?

  • Draagt dat bij aan waar je eigenlijk naar toe wilt?

9/10 keer niet, maar dat is het onbewust systeem wat je veilig wilt houden. Je komt zo in een cirkel terecht. Als je die wilt doorbreken, zal je de inzichten voor jezelf moeten hebben. Je wilt inzicht hebben in de patronen en cirkels waar je nu inzit, zodat je die kan gaan doorbreken.Het tackelen van je onzekerheid, is niet iets wat ik in één blog kan samenvatten. Omdat dit ook te maken heeft met de oorsprong van het probleem, of je er helpend gedrag tegenover kan zetten en wat je nodig hebt om het los te laten. Op 29 en 30 mei organiseer ik samen met Paula Dillema weer een Tweedaagse Straalangst waarin we onder andere hier mee aan de slag gaan!

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven